Eetstoornistragedie

Als Nora, de dochter van schrijver Koos Neuvel, overlijdt aan anorexia, blijkt dat zeven meisjes met wie ze in de kliniek zat eveneens aan de ziekte zijn overleden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Aan de hand van levensverhalen en ziektegeschiedenissen laat Neuvel op meeslepende en grondige wijze zien hoe deze jonge meiden steeds dieper wegzakken in hun stoornis. En hoe het doodsverlangen het langzaam wint van de levenswil. Een ding weet Neuvel zeker: als hij alles opnieuw mocht doen, had hij Nora nooit laten opnemen in een eetstoorniskliniek. Anorexia wordt namelijk aangejaagd door competitiedrang. Meisjes die menen uit te blinken in afvallen, gaan in de kliniek de strijd met elkaar aan. Een must-read voor ouders van kinderen met (beginnende) eetproblemen, en een boeiend boek voor iedereen die meer wil begrijpen van deze complexe aandoening.

Boek van de maand: Dirk De Wachter

Boek van de maand: Dirk De Wachter

Veel mensen zijn ongelukkig, constateert de Belgische psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter in zi...

Lees verder
Koos Neuvel, Nora & Co. Zeven meisjes in een eetstoornistragedie, Podium, € 21,-

Zeg ‘ja’ tegen jezelf

De otter Pjotter geeft zijn plaats in de tram aan neushoorn als die erom vraagt, en laat ook vlinderrups voorgaan. Zelfs als de vragen van de andere dieren dwingender worden, zegt Pjotter altijd ‘ja’. Uil raadt hem aan wat vaker ‘ja’ tegen zichzélf te zeggen in plaats van tegen anderen, en eerst na te denken of hij iets wel echt wil. Het in prenten vertelde verhaal vormt het eerste deel van dit boek van Steven Gielis, lector orthopedagogie, dat erop gericht is kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud meer zelfvertrouwen te geven.

In het tweede deel volgen tips aan ouders om hun kind hierbij op nog meer manieren te helpen. Bijvoorbeeld door met kleine oefeningen hun zelfbewustzijn te vergroten, via een spel makkelijker over gevoelens te leren praten, met ademhalingstechnieken beter te ontspannen, en door met gerichte vragen positiever te leren denken.

Steven Gielis, Pjotter zegt altijd ja, Infodok, € 17,99

Laat los die controle

Ben je iemand die van zichzelf elke dag zijn inbox moet leegmaken? Waarschijnlijk wil je dan te veel controle. Tijd om je ‘verdraagspier’ te trainen, en te leren accepteren dat onzekerheden nu eenmaal bij het leven horen. Dan kun je je energie gaan richten op wat er voor jou echt toe doet, schrijft coach en trainer Daphne van Roon in haar boek Hoe train ik mijn verdraagspier. Ze baseert zich op de principes uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), en illustreert haar benadering met voorbeelden uit haar praktijk en eigen leven. De oefeningen zijn heel concreet, zoals: schrijf vijf minuten lang op wat je echt wilt, zonder je pen van papier te halen. Vervolgens ga je, zonder omhaal, aan de slag met de drie meest aansprekende dingen van je lijstje.

Daphne van Roon, Hoe train ik mijn verdraagspier, uitgegeven in eigen beheer, € 17,95

Anti-stressdoosje

Ons leven is vol en meestal leuk, maar als je niet oppast, neemt stress de overhand. Regelmatig rust nemen en opladen is belangrijk, maar schiet er vaak bij in. In het doosje Take a break vind je een boekje met een tweedaags programma om te ontstressen. Van relaxed opstaan en gezonde voedingssuggesties tot kleine meditaties, bewegings- en gedachteoefeningen: in twee dagen onderga je een miniretraite. Ook bevat het doosje 66 kaarten die helpen om de maanden daarna elke dag even pas op de plaats te maken. Bijvoorbeeld door een dag een kat te zijn: alleen te eten als je honger hebt en je regelmatig uit te rekken. Of door een kleine staycation te houden en thuis te doen wat je normaal op vakantie doet.

Sam Loman en Jolanda Bouman, Take a break. 2-daags programma en 66 oefeningen voor een rustiger en gezonder leven, Thema, € 19,95