Een vrouw ziet hoe een man zich vanaf een flatgebouw te pletter springt. Getraumatiseerd meldt ze zich bij een psychiater. Die geeft haar een spuitje, laat haar de herinneringen aan het traumatische moment ophalen… en als sneeuw voor de zon is de nare herinnering verdwenen.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Deze vergeettherapie bestaat nog niet echt. Maar er zijn wel degelijk aanwijzingen om aan te nemen dat je dingen kunt vergeten door er juist aan te denken, wanneer je tegelijkertijd ook een flinke dosis van een bepaald eiwit (CaMK11) krijgt toegediend.

Chinese en Amerikaanse onderzoekers experimenteerden met muizen. Ze leerden de beestjes objecten herkennen. Ook kregen de muizen geluidjes te horen die werden gekoppeld aan elektrische schokjes. Vervolgens dienden de onderzoekers het eerdergenoemde eiwit toe en confronteerden ze de muizen met de inmiddels bekende objecten en geluiden. Het bleek dat de muizen waren vergeten dat ze de objecten al kenden. Ook ­waren ze niet bang meer voor het ‘enge’ geluid. De beestjes konden nog wel nieuwe herinneringen opslaan en ook oude herinneringen waren niet aangetast. Puur de herinneringen die werden opgeroepen terwijl er veel eiwit in het brein was, sneuvelden.

Het onderzoek is nog in een experimentele fase. Maar vooral omdat het wissen zo precies gekoppeld kan worden aan het ophalen van herinneringen verwachten de onderzoekers een mooie carrière voor dit eiwit in de traumatherapie.

Je geheugen laten wissen: In de film Eternal Sunshine of th spotless mind kan het al, en Jim Carrey probeert zo de herinneringen aan zijn ex-vriendin krwijt te raken. Film nooit gezien of alweer vergeten? Wew geven 20

Neuron, oktober 2008