Transgenderkind is gewoon zichzelf

Transgenderkinderen zijn niet in de war en doen niet alsof, ze hebben écht de genderidentiteit die bij het geslacht van hun voorkeur hoort. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 32 basisschoolkinderen die in het dagelijks leven al leven volgens hun ‘gevoelde genderidentiteit’. Anders dan gebruikelijk werd de kinderen hier niet gevraagd expliciet te zeggen welk […]

Transgenderkinderen zijn niet in de war en doen niet alsof, ze hebben écht de genderidentiteit die bij het geslacht van hun voorkeur hoort. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 32 basisschoolkinderen die in het dagelijks leven al leven volgens hun ‘gevoelde genderidentiteit’.

Anders dan gebruikelijk werd de kinderen hier niet gevraagd expliciet te zeggen welk geslacht ze voor hun gevoel hadden; het onderzoek richtte zich juist op hun onbewuste voorkeuren. Dat gebeurde door middel van een Impliciete Associatie Test (IAT), een reactietest die laat zien hoe sterk de associaties in iemands geheugen zijn.

De uitkomst was eenduidig: transgenderkinderen hadden precies dezelfde IAT-scores bij het geslacht van hun voorkeur als kinderen die dat geslacht al bij geboorte hadden. Hun onbewuste reacties duidden dus nergens op verwarring of doen-alsof.

Het aantal transgenderkinderen dat al jong naar hun gevoelde identiteit leeft is de laatste jaren snel gegroeid, mede doordat de bekendheid met het verschijnsel is gegroeid. Maar ze stuiten nog geregeld op scepsis. Dat wantrouwen is volgens dit onderzoek dus onterecht.

Gender cognition in transgender children, Psychological Science, maart 2015
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ooit een meisje, nu een man

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Advies

‘Mijn moeder houdt van mijn agressieve vader’

Lees verder
Artikel

Dagboek van een transgender

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Advies

Man met autisme: ‘Mijn leidinggevende ziet mijn kwaliteiten niet’

Lees verder
Artikel

Vrouw wordt man

Lees verder
Artikel

Mijn kind is transgender

Lees verder