Hoe vaker kinderen worden geslagen, hoe groter de kans dat ze asociaal gedrag gaan vertonen, agressief worden, psychische- en cognitieve problemen krijgen en niets meer van hun ouders willen weten.

Test opvoedstijlen: wat kenmerkt jouw manier van opvoeden?
TEST
Doe de test »

Test opvoedstijlen: wat kenmerkt jouw manier van opvoeden?

160.000 kinderen
Dat blijkt uit een meta-analyse van vijftig jaar onderzoek naar het effect van slaan, dat is uitgevoerd door experts van de Universiteit van Texas in Austin en de Universiteit van Michigan. Het onderzoek – onder in totaal 160 duizend kinderen – is deze maand gepubliceerd in het Journal of Family Psychology.

Misbruik
Volgens de onderzoekers is dit de meest complete analyse die ooit is gedaan, mede omdat die zich ook richt op spanking– een milde vorm van slaan die door de meeste mensen niet eens als misbruik wordt gezien.

Kapot
Toch gaan 13 van de 17 nadelige effecten die zijn gesignaleerd óók op voor het zogenaamde pedagogische tikje. Zo’n tikje lijkt onschuldig maar doet dus eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat ouders ermee voor ogen hebben: het voedt niet op, maar maakt juist dingen kapot.

Van generatie op generatie
Dat blijkt uit de langetermijneffecten die zulke klappen hebben gehad op kinderen die inmiddels volwassen zijn. Hoe vaker ze werden geslagen, hoe groter de kans op antisociaal gedrag en psychische problemen. Nog een bijkomstig nadeel: de houding ten opzichte van lijfstraffen wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

80% doet het
Hoewel de negatieve effecten van slaan wel degelijk zijn bewezen (en de positieve niet) slaat 8o procent van de ouders over de hele wereld hun kinderen, volgens een rapport van UNICEF uit 2014.

Bron: UTNews