• Het masseren van baby’s raakt steeds meer ingeburgerd: reeds 25% van de Nederlandse ouders doet het. Maak er elke dag op een vast tijdstip een kwartiertje voor vrij. Zorg ook voor meer huidcontact met je kinderen: pak je kind minder dik in en draag het eens op de blote huid.

• Peuters kun je betrekken bij de verzorging van andere kinderen. Laat ze elkaar bijvoorbeeld insmeren met zonnebrandcrème. Ook leuk voor peuters is het ‘kriebelspel’: zeg een versje op en raak je kind bij elke regel op een andere manier aan, inhakend op de tekst van het versje.

• Tussen 8 en 12 jaar kunnen kinderen leren elkaar op een speelse manier te masseren, bijvoorbeeld door met één hand over de rug van de ander te wrijven, of met een duim vanaf de pols tussen de botjes van de bovenhand te strijken.

• Wil je je puber meer aanraken, dan is het zaak om vooral geen druk uit te oefenen. Pubers nemen vaak wat meer afstand van anderen. Maar een klein klopje op de hand of een schouderklopje als je wilt laten merken dat je blij met ze bent, kan natuurlijk best. Misschien komen ze na een tijdje weer wat meer los.

• In je relatie kun je de intimiteit bevorderen door elkaar met meer aandacht aan te raken. Bij tantrische seks verkennen paren elkaars lichaam iedere keer alsof het de eerste keer is. Aanvankelijk worden alleen lichaamsdelen aangeraakt die meestal worden vergeten in het liefdesspel: knieën, kuiten, enkels, voeten, schouders, nek, ellebogen en ruggengraat. Of doe een blinddoek om en tast de handen van je partner heel voorzichtig af. Seks kan veel intenser zijn als het niet alleen om de geslachtsorganen draait.