Hoe werkt het schema?

In dit schema kunt u maximaal een maand lang bijhouden welke invloed bewegen, slaap, sociale contacten en koffie hebben op uw geluks- en energieniveau. Vul elke dag in de hokjes in hoeveel minuten u heeft bewogen, hoeveel uur slaap u heeft gehad, enzovoort. Ook geeft u elke dag met een rapportcijfer aan hoe gelukkig u zich die dag voelde en hoeveel energie u had. Zet daarvoor een stip in de grafiek.

Aan het eind van de maand kunt u de stippen met elkaar verbinden. Ziet u ergens een piek of een dal? Kijk dan in de hokjes eronder of er een verband valt te leggen met een van de variabelen. Het kan zijn dat u het schema meerdere maanden moet bijhouden om een verband te zien. Kopieer dan de pagina van tevoren.

Tip: u kunt zelf kiezen wat u wilt bijhouden, zoals het aantal glazen alcohol, het aantal keren seks, het aantal minuten dat u mediteerde, hoe vaak u uw schoonmoeder op bezoek had – wat u maar wilt. Daarnaast kunt u variëren waar dit allemaal van invloed op kan zijn: hoe somber of vrolijk u was, hoe ontspannen, hoeveel hoofdpijn u had. Meet het, en u weet het.

Wat beïnvloedt mijn stemming?

De variabelen in het schema hebben allemaal bewezen invloed op onze stemming. Met dit zelfonderzoek kunt u achterhalen welke factor op u de meeste invloed heeft.

Beweging: uit onderzoek blijkt dat beweging leidt tot beter leren, minder stress, betere concentratie, een opgewekter stemming, minder angst en minder neiging tot verslaving.

Slaap: weinig slaap kan de oorzaak zijn van meer stress, een slechter humeur, gewichtstoename en depressie.

Sociale contacten: uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger zijn op dagen waarop ze het gevoel hadden waardevolle sociale contacten te hebben gehad. Sociaal contact verhoogt zelfs onze weerstand.

Koffie: cafeïne kan stress opleveren en slecht zijn voor de nachtrust. Maar uit onderzoek blijkt dat dat alleen geldt voor mensen die toch al slecht slapen.