Psychologische oorlogvoering

In de oorlog in Afghanistan gebruiken de strijdende partijen niet alleen dodelijke wapens, ook de psychologie wordt ingezet. Hoe werken psy-wapens, en hebben ze effect?

Raketten die met donderend geraas en vlammende staart van een marineschip opstijgen. Gevechtsvliegtuigen die af en aan vliegen. Landkaartjes met roodomrande gele sterretjes die explosies voorstellen. Week-in-week-uit ontvangen we berichten over de oorlog tussen de internationale coalitie en de Taliban. We zien tanks, afweergeschut, kleine bommen, grote bommen, verwoeste gebouwen, ingestorte fabrieken, en krijgen de indruk dat de oorlog voornamelijk met explosieven wordt gevoerd.

Toch is dat slechts schijn. Hoewel grotendeels aan het oog onttrokken, woedt er ook nog een andere oorlog tussen de Taliban en haar opponenten: de oorlog van de ‘psychological operations’, een strijd waarin alle beschikbare psychologische kennis wordt gebruikt als die op de een of andere manier tegen de vijand kan worden aangewend. Het is die oorlog die zich afspeelt in de geest van de tegenstander, en waarin geen middel wordt geschuwd, hoe gruwelijk, macaber of laag-bij-de-gronds ook.

Sinds de ‘hete’ oorlog tussen de Amerikanen, de Britten en de Talibanstrijders op 7 oktober uitbrak, zijn de toespraken van de Amerikaanse president Bush en zijn rivaal Osama bin Laden de meest zichtbare elementen van de psycho-oorlog: hun redevoeringen zitten vol met indoctrinerende en intimiderende zinsneden. Zo laat Bush bijna geen gelegenheid onbenut om erop te wijzen dat Bin

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Je ogen mogen best dwalen

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Ik werk hard en zit er emotioneel wat doorheen. Mijn vriend begrijpt me vaak niet of vindt het lasti...

Lees verder
Artikel

Gewóón zeggen wat je wilt

Lees verder
Advies

Ik wil dat mijn puber zijn huiswerk maakt

Lees verder
Advies

Mijn zoon misbruikt de zorgzaamheid van mijn vrouw

Lees verder
Advies

Puberdochter komt afspraken niet na

Lees verder
Artikel

Minder praten, meer luisteren

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn puber geen alcohol drinkt?

Lees verder