Psychologische oorlogvoering

In de oorlog in Afghanistan gebruiken de strijdende partijen niet alleen dodelijke wapens, ook de psychologie wordt ingezet. Hoe werken psy-wapens, en hebben ze effect?

Raketten die met donderend geraas en vlammende staart van een marineschip opstijgen. Gevechtsvliegtuigen die af en aan vliegen. Landkaartjes met roodomrande gele sterretjes die explosies voorstellen. Week-in-week-uit ontvangen we berichten over de oorlog tussen de internationale coalitie en de Taliban. We zien tanks, afweergeschut, kleine bommen, grote bommen, verwoeste gebouwen, ingestorte fabrieken, en krijgen de indruk dat de oorlog voornamelijk met explosieven wordt gevoerd.

Toch is dat slechts schijn. Hoewel grotendeels aan het oog onttrokken, woedt er ook nog een andere oorlog tussen de Taliban en haar opponenten: de oorlog van de ‘psychological operations’, een strijd waarin alle beschikbare psychologische kennis wordt gebruikt als die op de een of andere manier tegen de vijand kan worden aangewend. Het is die oorlog die zich afspeelt in de geest van de tegenstander, en waarin geen middel wordt geschuwd, hoe gruwelijk, macaber of laag-bij-de-gronds ook.

Sinds de ‘hete’ oorlog tussen de Amerikanen, de Britten en de Talibanstrijders op 7 oktober uitbrak, zijn de toespraken van de Amerikaanse president Bush en zijn rivaal Osama bin Laden de meest zichtbare elementen van de psycho-oorlog: hun redevoeringen zitten vol met indoctrinerende en intimiderende zinsneden. Zo laat Bush bijna geen gelegenheid onbenut om erop te wijzen dat Bin

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe doorbreek ik het boze zwijgen van mijn partner?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Artikel

Zo breng je slecht nieuws

Lees verder
Interview

Neurowetenschapper Tali Sharot: ‘Met emoties overtuig je sneller dan met feiten’

Lees verder
Artikel

Lastige types herkennen (en aanpakken) met de Roos van Leary

Lees verder
Artikel

Help, ik moet bellen

Lees verder
Advies

Ik wil me minder terugtrekken

Lees verder
Advies

Ik wil dat mijn puber zijn huiswerk maakt

Lees verder