Britse onderzoekers vermoeden van wel. Zij projecteerden lichtflitsen op de gesloten ogen van hun proefpersonen of lieten ze luisteren naar zogeheten ‘binaural beats’. Daarbij hoort het ene oor een nét iets andere toon dan het andere, waardoor het brein zelf een derde toon – de binaural beat – genereert. Vervolgens moesten de proefpersonen aangeven hoeveel last ze hadden van een laserlamp die hete straaltjes op hun onderarm afvuurde. Uitkomst: met name de lichtflitsgroep meldde minder pijn.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Volgens de onderzoekers valt dit te verklaren uit het feit dat de tonen en vooral de flitsen in het brein van de proefpersonen zogeheten alfagolven opriepen. Dat is de breinactiviteit die hoort bij ontspannen wakker zijn.
Het was al langer bekend dat mensen die weinig alfagolven in hun hersenen hebben, meer pijn ervaren en dat je door het doelbewust oproepen van die alfagolven pijn kunt dempen. Maar dat dat op zo’n snelle en makkelijke manier lijkt te kunnen, is nieuw.

Alpha-range visual and auditory stimulation reduces the perception of pain, European Journal of Pain, nog te verschijnen