‘Ik heb twee armen, twee benen, een romp en een hoofd. Beetje jammer van die aparte voeten, die malle hand en dat Jerney Kaagman-gezicht,’ grapt Peter Mul (38).

Mul is geboren met het Moebiussyndroom, een zeldzame aandoening met als belangrijkste kenmerk een aangezichtsverlamming. Mensen met Moebius hebben doorgaans een verstild gelaat. Lachen of fronsen gaat niet; alsof de esthetisch chirurg is uitgeschoten met het botoxspuitje. Ook hebben Moebiuspatiënten vaak een korte of verdraaide tong, kunnen ze hun ogen niet heen en weer bewegen, knipperen ze minder vaak en lukt het ze niet hun ogen volledig te sluiten – zelfs als ze slapen, blijft er een spleetje open. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er vaak ook nog flinke fysieke beperkingen: een vergroeide voet (klompvoet), missende tenen of vingers en ‘zwemvliesjes’ tussen de vingers.

‘Mijn ouders zullen flink geschrokken zijn toen ik geboren werd. Ten eerste die voetjes en dat handje; die sprongen er natuurlijk uit. Maar het ergste – toen althans – waren de problemen met mijn mond. Het puntje van mijn tong zat vast aan mijn gehemelte, dus was er direct een operatie nodig om mijn tong los te maken. Ik had geen sterke zuigreflex, dus borstvoeding was geen optie. Drinken

Log in om verder te lezen.