Oud-verpleeghuisarts Bert Keizer: ‘Natuurlijk is euthanasie eng’

De dood boezemt Bert Keizer geen angst in. Als verpleeghuisarts zag hij duizenden mensen sterven, en sinds zijn pensioen helpt hij zieken die niet bij hun eigen arts terecht kunnen aan een goed einde. Maar zelfdodingspillen ziet hij zichzelf nog niet uitdelen.

Twee dagen per week reist Bert Keizer (69) als euthanasie-arts door Noord-Holland. Natuurlijk, hij had na zijn pensioen ook actief kunnen worden bij een golfclub of naar Toscane kunnen emigreren. Maar werken voor de Levenseindekliniek paste nou eenmaal beter bij de ietwat zwartgallige auteur van bestsellers als Het refrein is Hein. Thuis bij terminaal zieken en mensen met dementie hun euthanasiewens bespreken en die wens – mits gehonoreerd – uiteindelijk ook uitvoeren, het geeft hem het gevoel zinnig bezig te zijn. ‘Als verpleeghuisarts zat ik nou eenmaal 24 jaar aan het levenseinde. Daardoor wist ik dat ik prettig gezelschap ben voor mensen in beroerde omstandigheden. Het was onzin geweest als ik me op de aardappelgroothandel had gestort.’

"Een rustig afscheid maakt de rouw een stuk draaglijker"

-

Wat maakt dat u speciaal dit werk zo graag en goed doet?

‘Tja, de motivatie van de hulpverlener… Ik denk dat het bij mij neerkomt op plezier hebben in een benigne vorm van machtsuitoefening. Mensen denken bij macht altijd aan Hitler, maar hulp verlenen is ook macht uitoefenen. Net als onderwijs geven. Die macht is leuk.
Het heeft ook te maken met het feit dat ik een aandachtsjunkie ben. Ik voel me graag redder in nood. Ik heb graag dat er een plek is waar ze denken:

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Ook dít zijn symptomen van dementie

Mensen worden niet van de ene op de andere dag dement. Er gaat een periode aan vooraf waarin de symp...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Artikel

Mantelzorg: hoe hou je het vol?

Lees verder
Artikel

De psychologie achter extreme sporten

Lees verder
Interview

‘Mijn oma was helemaal niet rustig ingeslapen’

Lees verder
Interview

Overlevers: ‘De nacht dat hij stierf, verloor ik mijn dromen’

Lees verder
Kort

Sterven van verdriet

Lees verder
Advies

Ik heb nare herinneringen aan mijn overleden broer

Lees verder