Een tijd van leven…

De foto toont een sobere kamer, met helder mediterraan licht. De oude Irene slaat zorgzaam haar arm om haar stervende man heen. Deze winter is hem te zwaar geworden, en Yorgos zal binnenkort sterven - thuis en in vrede met zijn lot. Iets anders zou op dit afgelegen Griekse eiland niet denkbaar zijn.

Moeten we deze situatie idealiseren en dit onze ouders, of ooit onszelf, toewensen? Of moeten we juist blij zijn met de moderne mogelijkheden om zelf ons door ziekte ondraaglijk geworden leven met hulp van artsen te beëindigen?

Natuurlijk zou je, als je het voor het kiezen had, het liefste in je eigen omgeving overlijden. Op een plek die je dierbaar is, bij mensen die je dierbaar zijn – en misschien wel op een moment dat het jou uitkomt. Vroeger gingen we er niet vanuit dat we zeggenschap hadden over dat moment; als je oud was, stierf je bijvoorbeeld aan een longontsteking, ook wel ‘the old men’s friend’ genoemd. Zo bleef verder lijden je bespaard.

Nu kunnen we ‘kiezen’. Als de arts Bernie Siegel beweert, dat we ‘meer invloed op ons stervensuur kunnen uitoefenen dan we wel denken’, doelt hij op de soms onbewuste krachten die we kunnen mobiliseren om ondanks negatieve diagnoses toch te blijven leven. Maar tegenwoordig denken we hierbij eerder aan euthanasie. Wie zich verdiept in de discussie over euthanasie stuit op uitspraken als ‘sterven is uit’, en ‘je hoort om euthanasie te vragen’. Soms lijkt het wel of de balans al te makkelijk in deze richting

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Kans op postnatale depressie hoger bij zoon

De kans op een postnatale depressie blijkt maar liefst 71 tot 79 procent groter als vrouwen bevallen...

Lees verder
Artikel

Zo help je een hooggevoelig kind

Volledig van slag door het geluid van de stofzuiger, de stukjes in de pindakaas of een kriebelend la...

Lees verder
Artikel

Subtiele aankondiging van zelfmoord

Lees verder
Interview

‘Mijn oma was helemaal niet rustig ingeslapen’

Lees verder
Interview

De laatste afspraak

Lees verder
Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder
Artikel

Een ongehoorde daad van geweld

Lees verder
Artikel

Als je moeder zelfmoord pleegt

Lees verder