Troost voor stervelingen

In het nieuwste boek van psychiater Irvin Yalom worstelen tien patiënten met hun sterfelijkheid. Terwijl Yalom zijn patiënten helpt, krijgt ook de lezer troost en inzicht, ondervindt boekrecensent Ranne Hovius.

‘Het leven is tijdelijk, altijd, voor iedereen,’ schrijft Ellie aan haar psychotherapeut. ‘We dragen onze dood in ons lichaam mee. Maar om een bepaalde dood, met een bepaalde naam, te ervaren, dat is iets heel anders.’ Ze heeft talrijke chemokuren en behandelingen om haar eierstokkanker te bestrijden achter de rug. Maar het moment dat de medische wereld niets meer voor haar kan betekenen, nadert. En dan slaat de paniek toe.

Ellie is een van de tien patiënten die de Amerikaanse psychiater Irvin Yalom beschrijft in zijn nieuwste boek, Eendagsvlinders. Het gaat in alle gevallen om mensen die met het idee van hun sterfelijkheid in het reine moeten zien te komen. Zo vreest de 70-jarige Natasja de dood omdat daarmee haar roemrijke verleden als ballerina met één zucht verdwenen zal zijn. En kijkt Justine, die een melanoom heeft, terug op een leven waarin ze naar haar eigen idee voor niemand van betekenis is geweest.

De inmiddels 81-jarige Yalom heeft zich met zijn therapieën toegelegd op levensproblemen zoals de eenzaamheid van het bestaan, de angst voor de dood en de noodzaak om zelf zin aan het leven te geven. Hij verwierf wereldwijde faam met boeken als De therapeut en Tegen

Log in om verder te lezen.
Boekentip

Eendagsvlinders

Irvin Yalom
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn sociale fobie speelt weer op

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

We zijn het oneens over de opvoeding

Ik ben getrouwd met een Franse vrouw en we hebben samen een dochtertje (2). Regelmatig discussiëren...

Lees verder
Advies

Hoe kom ik aan die paniekaanvallen?

Lees verder
Artikel

Leven als een stoïcijn

Lees verder
Artikel

Wat te doen tegen vliegangst

Lees verder
Artikel

Zou het leven leuker zijn zonder angst?

Lees verder
Advies

Al een paar jaar niet naar de tandarts geweest

Lees verder
Artikel

Hoe help je een bang kind?

Lees verder