Het begin van een scheiding verloopt eigenlijk altijd chaotisch. De emoties lopen hoog op, zeker als een van beiden is vreemdgegaan. Twijfelen, vastklampen, ruziemaken, goedmaken, haten, terugkrabbelen, uithuilen… Dat alles hoort erbij, meent psycholoog Jean-Pierre van de Ven. Hij schreef boeken over scheiden, goed co-ouderschap en gezond ruziemaken. ‘Al die emoties doormaken en uiten helpt enorm bij de verwerking,’ zegt Van de Ven.

Scheiden voor beginners

Scheiden voor beginners

Word je ooit weer gelukkig na een scheiding? Ben je voor altijd eenzaam als niemand op die manier va...

Lees verder

Netjes blijft het vaak niet. Van de Ven: ‘In deze beginfase negeer je lekker alle bewijzen dat je ex best een redelijk mens is. Je klaagt tegen vrienden en familie en bewerkt ze subtiel zodat ze een kant moeten kiezen. Je belt de ander niet als de hond moet inslapen, maar deelt dat nonchalant twee weken later een keer mee, zodat je de ander nog eens extra kunt kwetsen.’

Géén ruzie proberen te maken, werkt volgens hem niet. ‘Je moet loskomen van elkaar. De omgangsvormen moeten opnieuw worden bepaald en dat gaat niet zonder grensoverschrijdend gedrag.’ Pas wanneer het stof is neergedaald kunnen exen volgens Van de Ven enigszins vriendschappelijk met elkaar omgaan. Dat gebeurt volgens onderzoeken gemiddeld 22 maanden na de fysieke scheiding.

Familieleden en therapeuten die zeggen 

Log in om verder te lezen.