Een van de beste adviezen die ik ooit kreeg kwam van een nogal zweverige therapeute die consult hield in een vergaderzaaltje. Ik huilde er zo hard doorheen dat ik me noch haar naam, noch haar gezicht kan herinneren. ‘Je bent bezig een grote beslissing te nemen,’ raadde ze met een blik op mijn verwilderde paniekhoofd. Wat waar was, want ik stond op het punt te stoppen met de langste relatie van mijn leven en ik had al weken nauwelijks gegeten of geslapen. Als laatste redmiddel had een bezorgde vriendin me meegesleept naar deze healingsessie.

Training

Verder na vreemdgaan

  • Leer vertrouwen opbouwen en de relatie herstellen
  • In samenwerking met relatietherapeut Anoek Gerlings
  • Inclusief persoonlijke ondersteuning van de expert via e-mail
Bekijk de training
Nu maar
€ 225,-

De therapeute plantte me op een stoel en probeerde wat er over was van mijn chakra’s weer zo’n beetje op te stapelen. Toen zei ze nuchter: ‘Dit heeft niks met de healing te maken, maar ik geef je wel een advies. Als de beslissing neemt met je relatie te stoppen, veranker dan een moment dat je heel zeker bent van je besluit. Je gaat je namelijk nog vaak afvragen wat je in vredesnaam over jezelf hebt afgeroepen. Dan heb je in elk geval dat moment van zeker weten om op terug te grijpen.’

Wanneer is het tijd om te stoppen met je relatie?

Stoppen met je relatie of doorgaan? Als je last hebt van relatietwijfel, stel jezelf dan eens deze 9 vragen. De grote blijven-of-gaan-vraag in de liefde is afhankelijk van drie factoren, hebben psychologen weleens becijferd. Dat zijn je ontevredenheid over de huidige toestand, de aantrekkelijkheid van het alternatief en de hoogte van de investeringen tot dan toe.

Ik vermoed dat hetzelfde geldt voor andere levensbeslissingen. Je huis verkopen, je baas uitzwaaien, stoppen met ploeteren op die historische roman die je zo graag nog eens had geschreven. Het wordt makkelijker naarmate de lijdensdruk hoger is en het nieuwe leven uitbundiger wenkt.

En andersom: hoe groter het verlies dat je moet nemen, hoe moeilijker het wordt om te stoppen met het oude. Al was het maar omdat we graag een beetje consistent overkomen op onszelf en de buitenwereld. Want bewijst niet juist jarenlang geploeter hoezeer dat boek je aan het hart gaat? En als je nu opeens weggaat bij die man, geef je dan niet toe dat je het al die jaren bij het verkeerde eind had?

Training

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Geheel vernieuwd
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

Je verleden verdedigen of kiezen voor de toekomst?

Zo loopt door ieder leven wel een Betuwelijntje. Een project waar we maar tijd, liefde en energie in zijn blijven steken tegen beter weten in. Je vindt de moed om te stoppen pas op het moment dat je kiest voor de toekomst, en ophoudt je verleden te verdedigen met je levenskeuzes. Juist daarom was het advies van de therapeute zo waardevol. Al gingen er daarna nog heel wat zakdoeken doorheen. Uiteindelijk is het net zo belangrijk hoe en wanneer je de beslissing neemt, als wat je besluit.