Een van de beste adviezen die ik ooit kreeg kwam van een nogal zweverige therapeute die consult hield in een vergaderzaaltje. Ik huilde er zo hard doorheen dat ik me noch haar naam, noch haar gezicht kan herinneren.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

‘Je bent bezig een grote beslissing te nemen,’ raadde ze met een blik op mijn verwilderde paniekhoofd. Wat waar was, want ik stond op het punt te stoppen met de langste relatie van mijn leven en ik had al weken nauwelijks gegeten of geslapen. Als laatste redmiddel had een bezorgde vriendin me meegesleept naar deze healingsessie.

De therapeute plantte me op een stoel en probeerde wat er over was van mijn chakra’s weer zo’n beetje op te stapelen. Toen zei ze nuchter: ‘Dit heeft niks met de healing te maken, maar ik geef je wel een advies.

Als de beslissing neemt met je relatie te stoppen, veranker dan een moment dat je heel zeker bent van je besluit. Je gaat je namelijk nog vaak afvragen wat je in vredesnaam over jezelf hebt afgeroepen. Dan heb je in elk geval dat moment van zeker weten om op terug te grijpen.’

Wanneer is het tijd om te stoppen met je relatie?

Stoppen met je relatie of doorgaan? Als je last hebt van relatietwijfel, stel jezelf dan eens deze 9 vragen. De grote blijven-of-gaan-vraag in de liefde is afhankelijk van drie factoren, hebben psychologen weleens becijferd. Dat zijn je ontevredenheid over de huidige toestand, de aantrekkelijkheid van het alternatief en de hoogte van de investeringen tot dan toe.

Ik vermoed dat hetzelfde geldt voor andere levensbeslissingen. Je huis verkopen, je baas uitzwaaien, stoppen met ploeteren op die historische roman die je zo graag nog eens had geschreven. Het wordt makkelijker naarmate de lijdensdruk hoger is en het nieuwe leven uitbundiger wenkt.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

En andersom: hoe groter het verlies dat je moet nemen, hoe moeilijker het wordt om te stoppen met het oude. Al was het maar omdat we graag een beetje consistent overkomen op onszelf en de buitenwereld. Want bewijst niet juist jarenlang geploeter hoezeer dat boek je aan het hart gaat? En als je nu opeens weggaat bij die man, geef je dan niet toe dat je het al die jaren bij het verkeerde eind had?

Je verleden verdedigen of kiezen voor de toekomst?

Zo loopt door ieder leven wel een Betuwelijntje. Een project waar we maar tijd, liefde en energie in zijn blijven steken tegen beter weten in. Je vindt de moed om te stoppen pas op het moment dat je kiest voor de toekomst, en ophoudt je verleden te verdedigen met je levenskeuzes.

Juist daarom was het advies van de therapeute zo waardevol. Al gingen er daarna nog heel wat zakdoeken doorheen. Uiteindelijk is het net zo belangrijk hoe en wanneer je de beslissing neemt, als wat je besluit.