Wetenschappers van New York University onderzochten wat nou precies bepaalt of een ervaring wordt vastgelegd in het langetermijngeheugen. Al langer is bekend dat slapen een belangrijke rol speelt: herinneringen worden tijdens de slaap overgebracht naar de langetermijnopslag van ons brein.

In de hippocampus vindt op dat moment een zogeheten ‘scherpe golfrimpel’ plaats, wat betekent dat ongeveer 15 procent van alle neuronen in de hippocampus gelijktijdig vuren.

Volgens de onderzoekers blijkt nu dat deze golfrimpelingen ook overdag plaatsvinden en met name in de rustperiode direct na een ervaring. Pak je na dat leuke zomerse uitje geen rust, dan zijn er geen scherpe golfrimpelingen en is de kans kleiner dat je je de ervaring op de lange termijn goed zult herinneren.

In het digitale tijdperk grijpen we tijdens elk rustmoment naar onze smartphone, maar dat kun je beter niet doen, aldus de onderzoekers. Er zullen dan, ongeacht hoe leuk of betekenisvol een ervaring was, minder scherpe golfrimpelingen optreden en dus minder herinneringen in het langetermijngeheugen belanden. Ga liever bij de tent voor je uit zitten staren, want je moet vertragen om niet te vergeten.

Science, maart 2024