Hersengymnastiek voor een beter brein

Elke maand bezoekt Psychologie Magazine een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De vraag 'Wat heb ik eraan?' staat centraal. Deze maand: een cursus breintraining.

We leven in het tijdperk van de informatierevolutie. In steeds minder tijd krijgen we steeds meer informatie te verstouwen. In de gemiddelde kantoorbaan ben je per dag al gauw zo’n vijf à zes uur bezig met lezen, en dan nog verwerk je maar een fractie van wat je eigenlijk zou willen. Bergen rapporten en e-mails stapelen zich op, ergernis en spanning nemen toe.

Jan-Willem van den Brandhof biedt met een tweedaagse breintraining uitkomst. ‘Ons brein heeft ongekende mogelijkheden die velen onbenut laten’, stelt hij. ‘Het is een vastgeroeste machine waar we kruipolie in moeten druppelen en die we vriendelijker moeten behandelen.’ Meer informatie verwerken in minder tijd én met een beter begrip, met als gevolg dat je meer tijd overhoudt voor leuke dingen, is het devies.

Volgens Van den Brandhof zijn twee zaken cruciaal voor overleving in het informatietijdperk. Ten eerste moet je een doel kiezen en je afvragen: moet ik voor dát doel dít rapport echt lezen? Daarnaast dien je je brein regelmatig ‘af’ te ‘schakelen’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de hersenen meer informatie kunnen verwerken wanneer ze regelmatig even kort mogen pauzeren.

Snellezen is een van de belangrijkste survivaltechnieken, zegt Van den Brandhof. ‘Ons

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hersenchip

Een chip in onze hersenen die onze denkprocessen en intiemste gevoelens kent: dat kan misschien binn...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Volgens deze pedagoog mag het af en toe best bosten tussen jou en je kinderen

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Artikel

Het plooibare geheugen

Lees verder
Artikel

De taal van emoties

Lees verder
Artikel

Vergeetachtigheid

Lees verder
Artikel

Een Blik in de Schedel

Lees verder
Artikel

Zo onthoud je (bijna) alles

Lees verder
Kort

Tweetaligheid geeft baby al voorsprong

Lees verder