Het brein worstelt met zichzelf

Brein Op een feestje staan de lekkernijen aanlokkelijk uitgestald. ‘Mmm, lekker,’ denkt u, en u wilt al toeslaan. ‘Nee!’ hoort u uzelf denken, ‘je wilde toch afvallen?’ Bij dit soort innerlijke conflicten strijden twee hersengebieden letterlijk met elkaar om de controle over uw gedrag. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers onlangs. Bij de keuze tussen een beloning […]

Brein

Op een feestje staan de lekkernijen aanlokkelijk uitgestald. ‘Mmm, lekker,’ denkt u, en u wilt al toeslaan. ‘Nee!’ hoort u uzelf denken, ‘je wilde toch afvallen?’ Bij dit soort innerlijke conflicten strijden twee hersengebieden letterlijk met elkaar om de controle over uw gedrag. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers onlangs. Bij de keuze tussen een beloning op korte termijn (een lekker taartje) en een grotere beloning op lange termijn (een slanke lijn), worden er twee gebiedjes actief: kortweg het ‘emotionele brein’ en het ‘logische brein’. Als de hersengebieden die abstract redeneren het meest actief zijn, kiezen mensen uiteindelijk voor de beloning op lange termijn. De beslissing voor de snelle beloning valt als juist de emotiegebieden actiever zijn. ‘Het emotionele brein kan de consequenties van een keuze niet goed overzien,’ aldus een van de onderzoekers. Ze hopen dat de resultaten kunnen helpen verklaren waarom verslavingen zo hardnekkig zijn, en waarom mensen soms impulsieve dingen doen waar ze later spijt van krijgen.

Science, 15 oktober 2004

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het brein van de kunstenaar

Neurowetenschappers zijn in staat globaal aan te geven hoe het brein van een kunstenaar werkt. Kunst...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Licht in donkere dagen

Lees verder
Advies

Waarom stuurt de linkerkant van je brein de rechterkant aan en andersom

Lees verder
Artikel

Is dit een mens?

Lees verder
Artikel

Ons hele brein denkt én voelt

Lees verder
Artikel

Sleutelen aan het brein

Lees verder
Artikel

4 tips voor een gezond brein – om meteen mee te beginnen

Lees verder