Een line-up zegt ook niet alles

Rechercheurs zouden zich daarom tot het uiterste moeten inspannen om fouten te voorkomen. Een veel voorkomend probleem is dat informatie die na het voorval wordt gegeven als een paard van Troje de herinnering binnendringt. Als een agent tijdens de verhoren rept over de krullenbol van de verdachte is de kans vrij groot dat een getuige deze haardos in zijn 'herinnering' opneemt. Vandaar dat men een ooggetuige nooit door een luikje in de cel moet laten kijken naar de verdachte en vragen of het hem is. Het gevaar is te groot dat de herinnering wordt bijgestuurd en dat de ooggetuige vervolgens een onschuldig persoon als dader 'herkent'.

Een betere methode is gebruik te maken van een line up, waarbij de ooggetuige de dader moet aanwijzen in een reeks van mensen die allemaal aan het signalement voldoen. Als de ooggetuige in zo’n geval de verdachte aanwijst, is de kans kleiner dat het om een herinneringsvervalsing gaat. De line up kan op verschillende manieren gestalte krijgen: met personen, foto’s of video’s. De onderzoekers Kerstholt en Van Amelsvoort hebben dit in opdracht van het ministerie van justitie onderzocht en concluderen dat de dader bij elk van deze methode even vaak wordt aangewezen. De confrontatie met personen of videobeelden heeft echter als belangrijk voordeel dat onschuldige verdachten minder vaak als ‘dader’ worden herkend dan met foto’s. De extra informatie over het driedimensionale beeld of de manier van bewegen verkleint de kans op herinneringsvervalsing.

Dit soort psychologisch onderzoek wil ertoe bijdragen dat er minder menselijke fouten worden gemaakt en dat er dus minder onschuldigen in het gevang komen. Een lofwaardig streven, maar critici hebben er weinig vertrouwen in. Zij beweren dat het onderzoek in het laboratorium weinig zegt over de gebeurtenissen in de echte wereld. De situatie tijdens experimenten zou veel te kunstmatig zijn. Zo maakt het een heel verschil of je

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wie zei dat ook alweer?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Artikel

Liegen tegen de leugendetector

Lees verder
Artikel

7 gevaarlijk aantrekkelijke kanten van een crimineel

Lees verder
Artikel

In het hoofd van de dader

Lees verder
Artikel

Waarom kun je je op sommige dagen dingen slechter herinneren?

Lees verder
Artikel

Is dit een rechtszaak waard?

Lees verder
Artikel

Niet vergeten

Lees verder