Mantelzorg geven wordt steeds gewoner. Naar schatting geeft een op de drie volwassen Nederlanders op dit moment hulp aan een familielid of vriend; in totaal ruim vier miljoen mensen. Van hen doet ongeveer een zesde dat al langer dan drie maanden, meer dan acht uur per week.

TEST
Doe de test »

Durf je hulp te vragen?

Verreweg de meeste mantelzorgers (84 procent) zeggen dat graag te doen, blijkt uit cijfers van het SCP; een kwart vindt het zelfs leuk. En bijna de helft heeft er nieuwe dingen door geleerd. Mantelzorg kan dus veel voldoening geven.

Maar stress geeft het ook. Vooral de groeiende groep mensen die de zorg combineert met betaald werk, loopt geregeld tegen zijn grenzen aan. Ruim een op de vier mantelzorgers zegt dat de situatie van degene voor wie ze zorgen ze nooit loslaat. Een derde geeft toe weleens het geduld te verliezen bij het verzorgen en een op de tien voelt zich erdoor overbelast. Zes procent van de mantelzorgers is er zelfs overspannen of ziek door geraakt.

Wat kun je doen om het geven van mantelzorg doenlijk te houden? Psychologie Magazine legde zes veelvoorkomende mantelzorgkwesties voor aan twee deskundigen: Alice de Boer, hoogleraar Sociale Ongelijkheid en Informele Hulp aan de Vrije Universiteit Amsterdam en psychologe Yvonne Prins, die zelf voor haar ouders zorgde en haar ervaringen onlangs bundelde in het boek Met 70 over de snelweg.

Log in om verder te lezen.