Clocky is de eerste wandelende wekker en de ultieme uitvinding voor iedereen die zijn bed niet kan uitkomen. Je bepaalt zelf het aantal sluimerminuten en zodra die om zijn, springt de wekker van het nachtkastje en rijdt door de kamer terwijl hij irritante geluiden maakt. De enige manier om het ding stil te krijgen is je bed uitkomen en hem zoeken. Tegen die tijd is zelfs de meest verstokte slaper wakker. Het is een typisch voorbeeld van wat psychologen een ‘sterke situatie’ noemen. Oftewel: een situatie waarin omgevingsfactoren de baas zijn over ons waardoor persoonlijke verschillen tussen mensen wegvallen. Iedereen, van ochtend- tot avondmens, komt zijn bed uit als die wekker rondholt. Net zoals automobilisten stoppen voor een rood stoplicht. Is het licht echter oranje, een ‘zwakke situatie’, dan is de betekenis minder duidelijk en speelt iemands karakter een rol. De een geeft gas, de ander remt voortijdig. Hetzelfde geldt voor een wekker met alleen een uitknop: wie discipline heeft staat op, anderen blijven eindeloos snoozen.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Ontwerpers, bedrijven en de overheid maken aan de lopende band gebruik van dit soort sterke situaties om gewenst gedrag af te dwingen. Denk aan de zomertijd: ingesteld om energie te besparen. Of aan Apple, dat besloot op slechts één plek in het enorme kantoor toiletten te bouwen zodat mensen van verschillende afdelingen en rollen elkaar zouden ontmoeten.
Waarom is een sterke situatie zo’n krachtig middel om gedrag te veranderen? Omdat we verplicht zijn ons eraan te conformeren. Daar kun je op persoonlijk vlak handig gebruik van maken; bijvoorbeeld op het werk, zegt Ben Tiggelaar, expert in motivatie en gedragsverandering.

Log in om verder te lezen.