Machtsmisbruik in Makkinga

Jarenlang werkten zij voor hun ideaal in een bloeiende boeddhistische gemeenschap. Totdat ze erachter kwamen dat de monnik die ze zo hoog achtten, seksuele relaties had met zijn volgelingen. Achteraf zeggen ze: 'We hebben in een soort sekte gezeten. Hoe heeft het zover kunnen komen?'

Het is zonnig en stil in Oosterwolde. Lisette haalt me op van de bushalte. ‘Er waren zoveel signalen, en toch heeft niemand eerder ingegrepen’, zei ze me een paar dagen eerder door de telefoon. Nu rijden we door het Friese dorp waar Lisette vanuit Amsterdam naartoe verhuisde, speciaal om dichtbij de boeddhistische monnik Dhammawiranatha te kunnen zijn. De monnik inspireerde, adviseerde en motiveerde zijn volgelingen. Met gedoneerd en geleend geld werd een klooster en een conferentieoord gekocht. Samen werkten zij aan hun droom: het uitdragen van de Dhamma, de leer van Boeddha.

Op 30 december 2001 werd Dhammawiranatha echter weer gewoon Pierre Krul. Een Hagenees die door boze ex-volgelingen beschuldigd werd van machtsmisbruik, financieel misbruik en seksueel wangedrag. De droom waar zoveel boeddhisten keihard voor hadden gewerkt, viel in één klap in duigen. Donateurs trokken zich terug, het klooster moest worden verkocht, de meeste leden stapten op.

Lisette rijdt langs het oude boeddhistische conferentiecentrum. Daar woont de ex-monnik nog met een klein handje trouwe volgelingen. Helemaal tot aan het gebouw rijden, durft ze niet. ‘Ze kennen mijn auto.’ Een paar minuten later zitten we twee straten verderop bij Lisette aan de thee, samen met een andere ex-volgeling, Arindama Terpstra.

Lisette ontmoet

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pijn geeft troost, liefde is bedreigend

Psychologie Magazine neemt de kenners van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop.

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Zielig zonder romantische partner? Nee hoor, niet per se. Bij een Duits onderzoek onder 2500 mensen ...

Lees verder
Advies

Mijn vrouw wil dat we conflicten op haar manier oplossen

Lees verder
Advies

Ik voel me zo afhankelijk van mijn vriendin

Lees verder
Advies

Mijn man en ik begrijpen elkaar niet

Lees verder
Advies

Wat zijn de gevolgen van jarenlange pijnmedicatie?

Lees verder
Artikel

Hoe gevoelig ben je?

Lees verder
Artikel

Pijn is persoonlijk

Lees verder