‘Kindermisbruik is een rotding. Zo gemeen, zo vernietigend.’ Klinisch psycholoog Iva Bicanic zegt het uit de grond van haar hart, maar haar toon is monter.

Dit doet seksueel misbruik met je brein

Dit doet seksueel misbruik met je brein

Misbruikslachtoffers in de jeugdzorg krijgen tot en met februari 2017 om een claim in te dienen, sto...

Lees verder

Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld en van het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht, werkt al twintig jaar met kinderen en jongeren die misbruik hebben meegemaakt.

Hun verhalen prikkelen haar op een positieve manier, vertelt ze: ‘Omdat er vrijwel altijd iets te repareren valt. Dan denk ik: kom Iva, aan de bak!’

Ze vertelt over Frank, een jongen van 18, die vanaf zijn 13e was betast en verkracht door zijn zwemtrainer. Frank werd verteerd door schuldgevoelens. Omdat hij zich niet had verzet en zelfs opgewonden raakte tijdens het misbruik.

Pas na vele therapeutische sessies en met steun van zijn ouders kon hij accepteren dat het niet zijn schuld was geweest. ‘Daarmee kwam eindelijk het verdriet los, over alles wat hij had gemist door het misbruik.’

Dat zou Iva Bicanic zo veel meer misbruikte kinderen gunnen: dat ze hun geheim durven te onthullen en steun van hun omgeving krijgen. Plus een goede therapie.

‘Want zonder behandeling gaat bijna de helft van deze kinderen ernstig vastlopen in het leven, vanwege onverwerkte emoties en herinneringen. Ook kan het helpen herhaling te voorkomen, want de helft van de misbruikte kinderen krijgt later opnieuw met misbruik te maken.’

Samen met zedenadvocaat Richard Korver schreef ze Dicht bij huis, een gids voor ouders van kinderen die seksueel zijn misbruikt. Met uitleg en tips hoe ouders en anderen misbruikte kinderen het best kunnen steunen.

Log in om verder te lezen.