Ga een spel spelen op je oude Nintendo, duik in een cheesy, volstrekt non-literaire, maar bloedstollende thriller of geef je helemaal over aan een of andere zwijmelserie. Tijd op een niet-productieve manier besteden is noodzakelijk en ook gewoon normaal: het leven is geen project met een of ander einddoel.

Stop een hele dag met jezelf terug te fluiten als je aan het dagdromen bent en laat je brein doen waar het kennelijk zin in heeft. Ook als dat betekent dat je thuis tweeënhalf uur lang zwijgend uit het raam zit te staren. Tijdens het dagdromen ervaar je eventjes die uitgestrekte tijd – en bovendien maakt het je meer ontspannen, blijkt uit recent onderzoek.

Doe gewoon eens niets voor je verjaardag als je daar geen zin in hebt. Of blijf volgend jaar lekker thuis met een boek op Koningsdag. Zo kun je jezelf aanleren dat dat ook maar gewoon dagen zijn – ondanks alle peer pressure – waarop je kunt doen wat je zelf fijn vindt. Als je je tijd doorbrengt op een manier die jou gelukkig maakt, ben je minder ontvankelijk voor FOMO.

Verspil je tijd. Doe dingen waar je (vooralsnog) geen enkel waarneembaar talent voor hebt en die geen nuttige output opleveren: maak een schilderij met vingerverf, ga wiebelig rolschaatsen in het park. Zo kun je – volgens onder meer Brené Brown – oefenen met het gevoel dat bezigheden ook betekenis hebben als je niet naar perfectie streeft of in je vaardigheden aan het investeren bent.

Druk op de pauzeknop. Vind je het echt belangrijk en leuk om alle highlights op je vakantieplek af te tikken of doe je het min of meer automatisch? Door even te stoppen en erover na te denken, kom je er misschien wel achter dat het van jou niet zo nodig hoeft.

Wil je meer lezen over lui zijn zonder schuldgevoel? Lees het hele artikel hier.