Gezondheid

Die slopende winterse sloomheid; dat gevoel dat je het liefst met een deken over je hoofd bij de kachel zou kruipen. Vooral niet aan toegeven. Uit onderzoek door omgevingspsychologe Karin Smolders van de TU Eindhoven blijkt dat winterse apathie bij de meeste mensen razendsnel wijkt wanneer ze zichzelf blootstellen aan een flinke portie licht.

Smolders liet een hele batterij proefpersonen drie aaneengesloten dagen rondlopen met een lichtmetertje op hun hoofd. Zo werd in hun alledaagse leven vastgelegd aan hoeveel dag- en lamplicht ze werden blootgesteld.

Ook moesten de deelnemers meerdere keren per dag via een app doorgeven hoe ze zich voelden. Iedere week van het jaar liep er wel iemand met haar meetapparatuur rond; zo kon Smolders na afloop precies vaststellen wat in de loop van de seizoenen het acute effect van licht op het welbevinden was. ‘Vooral in de donkere maanden was duidelijk dat meer licht direct een vitaler gevoel gaf.’

Dus komt er weer zo’n golf van moeheid op? Grijp dan niet naar een deken, maar ren naar het raam – of liever nog: naar buiten. Een extra lamp bij de werkplek zal beslist ook schelen.

Nee

Daytime light exposure and feelings of vitality, Journal of Environmental

Psychology, december 2013