Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Het gemak waarmee we relaties aangaan, wordt bepaald door onze vroegste kindertijd – de eerste liefdesband is immers die met onze ouders. En toch hoeft een onveilige basis geen levenslang vonnis te zijn. Hechting, bindings- en verlatingsangst in de liefde.

Niet iedereen bouwt met evenveel gemak een mooie liefdesrelatie op. Zo’n 30 à 40 procent van alle mensen is wat minder bedreven in het aangaan van intieme banden. Hun liefdesleven verloopt moeizaam. Velen van hen hebben niet eens een partner, en als ze er wél een hebben, is het vaak hangen en wurgen. Ze hebben het gevoel dat ze te weinig liefde krijgen, omdat de ander vooral met zichzelf bezig is. Of ze krijgen het snel benauwd in een relatie, omdat de ander juist behoeftiger is dan zij en telkens aandringt op diepe gesprekken, gezamenlijke familie­bezoeken en avondjes op de bank. En wat te denken van de man van die ene vriendin, die wel behoefte heeft aan nabijheid, maar er toch telkens voor terugschrikt. Als zijn vrouw zegt dat ze hem mist, doet hij het af met: ‘Nou zeg, niet sentimenteel worden, hoor!’

TEST
Doe de test »

Wat is je hechtingsstijl?

Hoe kan het toch dat sommige mensen er maar er niet in slagen om een bevredigende band met elkaar op te bouwen, hoe graag ze dat ook willen? Gaan deze minder gelukkigen op een verkeerde manier relaties aan? Zoeken ze types uit die niet bij hen passen, of reageren

Log in om verder te lezen.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden
  • Meer over

    Liefde/relaties

    Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Kun je beter stoppen met je relatie? – 9 vragen bij relatietwijfel

Hebben jullie relatieproblemen? Is er vaak ruzie of vind je je partner saai? Of weet je niet of je n...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Column

Liefdesverdriet: ‘Hoe kan ik ooit boos worden als ik mijn ex niet meer mag zien?’

Lees verder
Artikel

Vergroot je kansen met online dating

Lees verder
Advies

Is dit de ware?

Lees verder
Advies

Ik weet zeker dat hij de ware is

Lees verder
Artikel

Tegenpolen trekken elkaar aan

Lees verder
Artikel

Heb mini-seks… en nog 4 tips voor een betere relatie

Lees verder