Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Het gemak waarmee we relaties aangaan, wordt bepaald door onze vroegste kindertijd – de eerste liefdesband is immers die met onze ouders. En toch hoeft een onveilige basis geen levenslang vonnis te zijn. Hechting, bindings- en verlatingsangst in de liefde.

Niet iedereen bouwt met evenveel gemak een mooie liefdesrelatie op. Zo’n 30 à 40 procent van alle mensen is wat minder bedreven in het aangaan van intieme banden. Hun liefdesleven verloopt moeizaam. Velen van hen hebben niet eens een partner, en als ze er wél een hebben, is het vaak hangen en wurgen. Ze hebben het gevoel dat ze te weinig liefde krijgen, omdat de ander vooral met zichzelf bezig is. Of ze krijgen het snel benauwd in een relatie, omdat de ander juist behoeftiger is dan zij en telkens aandringt op diepe gesprekken, gezamenlijke familie­bezoeken en avondjes op de bank. En wat te denken van de man van die ene vriendin, die wel behoefte heeft aan nabijheid, maar er toch telkens voor terugschrikt. Als zijn vrouw zegt dat ze hem mist, doet hij het af met: ‘Nou zeg, niet sentimenteel worden, hoor!’

TEST
Doe de test »

Wat is je hechtingsstijl?

Hoe kan het toch dat sommige mensen er maar er niet in slagen om een bevredigende band met elkaar op te bouwen, hoe graag ze dat ook willen? Gaan deze minder gelukkigen op een verkeerde manier relaties aan? Zoeken ze types uit die niet bij hen passen, of reageren

Log in om verder te lezen.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden
  • Meer over

    Liefde/relaties

    Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik durf mezelf niet te laten zien

Ik heb sinds een jaar een relatie maar voel me niet op mijn gemak bij mijn vriend.

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Echte aandacht voor elkaar

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Soort zoekt soort

Lees verder
Video

Hoe weet je of het échte liefde is?

Bekijk video
Advies

Mijn vriendin negeert me bij vlagen volledig

Lees verder
Artikel

Wijsheden van liefdesprofessor

Lees verder
Interview

Helen Fisher: ‘Verliefdheid is een oerdrift’

Lees verder