De crèche is zo gek nog niet

Sinds de Nijmeegse ontwikkelingspsycholoog Marianne Riksen-Walraven waarschuwde voor de negatieve invloed van de crèche, is de discussie over kinderopvang weer in alle hevigheid losgebarsten. Riksen-Walraven had het over één onderdeel van de ontwikkeling – het gedrag – en over één specifiek onderzoek. Maar sinds de jaren zeventig zijn er honderden onderzoeken gedaan naar de invloed van kinderopvang. Tijd voor een overzicht van enkele vragen en antwoorden die uit die onderzoeken naar voren zijn gekomen.

Kan een crèchekind zich wel leren hechten?

Een baby moet bij zijn ouders zijn om zich veilig te kunnen hechten. Zo voelen de meeste ouders dat, en wetenschappers als John Bowlby en Mary Ainsworth stelden in hun theorieën zelfs dat het schadelijk is als dat niet gebeurt. Kinderen hebben volgens hen een sensitieve moeder nodig die voortdurend beschikbaar is en direct inspringt op hun behoeften. Alleen dan raken kinderen ‘veilig gehecht’. Ze gebruiken hun moeder als veilige basis, van waaruit de omgeving kan worden verkend.

Als die basis voor een veilige hechting er niet is, raakt een kind angstig gehecht, aldus Bowlby. Zo’n kind zou op latere leeftijd minder zelfvertrouwen hebben, eerder gefrustreerd raken en minder goed kunnen omgaan met anderen. Daarom stelde Bowlby dat het potentieel schadelijk is het kind vóór het derde levensjaar te scheiden van de moeder.

Bowlby’s theorie bleek voor de crèche niet op te gaan. Tot aan de jaren tachtig concludeert men in alle onderzoeken dat crèchekinderen even veilig gehecht zijn als thuiskinderen. In 1982 wordt Bowlby’s theorie aangepast. Psychologen stellen dat een kind meerdere gehechtheidsrelaties kan aangaan. Bijvoorbeeld met zijn vader en met de crècheleidster. Ook op die manier

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Appje voor appje beter eten

Tegen pubers zeg je niet meer ‘eet je bord leeg’. Hoe zorg je er dan wel voor dat ze voldoende g...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘Het onzekere bestaan als actrice past niet bij me’

Op haar 18de vertrok Dominique Seedorf van het Brabantse Nuenen naar Amsterdam om naar de Toneelscho...

Lees verder
Interview

Familiegeheim: ‘Ze dacht: ik word gewoon zwanger en er kraait geen haan naar’

Lees verder
Artikel

Zo blijft uw kind happy

Lees verder
Artikel

Leer je kind omgaan met tegenslagen

Lees verder
Artikel

Ongevraagd opvoed advies

Lees verder
Column

Woord en beeld

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Lees verder