Donkere wolken pakken zich samen in de blauwe lucht. Onheilspellende kraaien vliegen boven het korenveld, met daarin een kronkelend, doodlopend pad. Het Korenveld met kraaien is een van de beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh. Zijn doeken weerspiegelen zijn gemoeds­toestand en in de tijd dat dit schilderij ontstond, zat Van Gogh in een ernstige depressie.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Wat was er gebeurd als Van Gogh niet aan depressies had geleden, vragen mensen zich wel eens af. Had hij dan nog steeds van die waanzinnige, creatieve schilderijen gemaakt? Of had zijn genia­liteit nooit zonder zijn gekte kunnen bestaan?

Aanhangers van deze theorie gaan ervan uit dat psychische ziekten ook een functie kunnen hebben. Een depressie zou een bron van creativiteit en van diep inzicht kunnen zijn. Vooral in de alternatieve hoek is deze theorie populair. Het idee is dan dat de depressie, hoe pijnlijk ook, kansen biedt om iets te leren. Zo schrijft Gestalttherapeut Jolanda de Leeuwerk in haar artikel Depressie als noodzakelijk goed dat de ziekte een mogelijkheid is om jezelf te ontwikkelen: ‘De Gestalttherapie ziet de meeste depres­sies als een gezonde poging van de mens om tot zelfverwerkelijking te komen. Een uitnodiging om tot nieuwe zin te komen, omdat

Log in om verder te lezen.