Onrustig geslapen? Slecht humeur? In Nederland wijten we dat al snel aan stress. Duitsers weten beter. Het ligt aan het weer. Want het weer doet veel meer dan ons natregenen of bruin bakken. De luchtdruk, de luchtvochtigheid, de elektrische lading van luchtdeeltjes – al die ­onzichtbare weersverschijnselen hebben hun invloed op ons. En niet zo’n beetje ook.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Tenminste, dat stelt de biometeorologie, een vakgebied dat in Duitsland een lange traditie kent en groeiende populariteit geniet. Terwijl wij in Nederland hooguit een hooikoortsvoorspelling voorgeschoteld krijgen, vind je bij de buren al jaren uitvoerige Biowetter-berichten op internet. Zomaar een voorbeeld daarvan, voor een recente winterdag in de noordelijke regionen: ‘Invloeden van een lagedrukgebied werken negatief op weergevoelige mensen. Tot de mogelijke gevolgen behoren onduidelijke hoofdpijnen, moeheid en littekenpijn. Bovendien neemt de waarschijnlijkheid toe van innerlijke onrust en nervositeit. Een onrustige slaap en een verminderd concentratie- en prestatievermogen kunnen het gevolg zijn.’

En deze berichten worden veel bestudeerd, want uit enquêtes blijkt dat de helft van de Duitsers zichzelf een grote weergevoeligheid toedicht. Vooral ouderen en vrouwen zeggen er last van te hebben. Hun kwalen gaan van rusteloosheid en gevoelige gewrichten via hoofdpijn tot depressieve klachten.

Zwabberende luchtdruk

Wat hebben de Duitsers

Log in om verder te lezen.