Je stem onthult…

Hoe gezond je bent
De stem geeft volgens sommige psychologen een indicatie of iemand depressief is of niet. Zo klinkt een depressieve stem onder andere vlakker, lager en langzamer dan een gezonde.

Hoe je je voelt
Volgens Anne Karpf, auteur van het boek The human voice, kunnen we de stem van mensen die we goed kennen uitstekend lezen. Ze geeft als voorbeeld hoe moeders aan de telefoon aan het ‘Hallo’ van hun dochter vaak al herkennen of het goed met haar gaat, en andersom. Karpf: ‘Het is alsof we een soort interne mal in ons hoofd hebben van hoe iemand normaal klinkt. Kleine afwijkingen merken we op.’

Hoe aantrekkelijk je bent
Een aantal onderzoeken door evolutionair psychologen suggereert dat er een relatie is tussen een aantrekkelijk uiterlijk en een aantrekkelijke stem. Zo hadden vrouwen met een mooie stem vaker een mooi gezicht en een zandloperfiguur. Mannen met een aantrekkelijke stem hadden bredere schouders in vergelijking met mannen wier stem minder in de smaak viel.

Hoe sterk je bent
In een experiment pasten mannen hun toonhoogte naar boven aan als ze dachten dat een rivaal fysiek sterker was dan zijzelf. Wie vermoedde dat hijzelf de sterkste was, verlaagde zijn stemgeluid juist.

Oefeningen om te verleiden en overtuigen

Gratis voor plusabonnees: de psychologie van de stem