Met je stem aan de slag

Een aangename stem maakt het makkelijker sociale contacten te leggen, een schelle stem maakt je tot een onaangenaam mens en een lage stem straalt zelfvertrouwen uit en is goed voor je carrière. Cursussen, trainingen en begeleiding op het gebied van de stem zijn niet voor niets populair. Een overzicht van het aanbod.

Alfred Wolfsohn en de Roy Hart-methode

In de Eerste Wereldoorlog werkte Alfred Wolfsohn als arts aan het front. De kreten die hij mensen in doodsangst hoorde uitstoten, maakten een verpletterende indruk op hem. Hij kwam tot de conclusie dat er naast de gecultiveerde menselijke stem, ook zoiets als een primitieve menselijke stem moest bestaan. Een stem die in direct contact staat met onze ziel. Wolfsohn hield aan de oorlog een trauma over: de doodsnoodkreten bleven hem achtervolgen. Door herbeleving en expressie trachtte hij zichzelf te genezen. Hij trainde zijn stem zodanig dat hij de kreten zelf kon voortbrengen.

Een van Wolfsohns studenten, de acteur Roy Hart, heeft zijn gedachtegoed verder ontwikkeld. Hij maakte gebruikt van klank-, stem- en ademhalingsoefeningen om de gecultiveerde laag van de stem te doorbreken, bijvoorbeeld door heel diep of heel hoog te gaan met de stem. Hierdoor zou de primitieve menselijke stem bevrijd worden. De stem is dan geen cognitief, beheerst ingehouden product meer, maar een authentieke expressievorm van onze gevoelens. Onze spreekstem gaat hierdoor warm klinken en draagt meer uit dan woorden alleen.

Stemgerichte psychotherapie

In Nederland werken een paar therapeuten die in hun therapie zowel psychologische methoden hanteren als de visies van Hart en

Log in om verder te lezen.
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Onoprecht vleien werkt averechts

Lees verder
Video

BOSBADEN en hoe je het zelf kunt doen

De natuur ingaan om lichamelijk en geestelijk te helen: in Japan is het heel normaal. Shinrin-yoku h...

Bekijk video
Kort

Verleiden en overtuigen met uw stem

Lees verder
Artikel

Jezelf zijn voor publiek

Lees verder
Artikel

Hoe andermans emoties ons sturen

Lees verder
Interview

Gevoelszaken – Inspecteur Ellie Lust

Lees verder
Kort

5 Tips om uw kinderen gezond te houden

Lees verder
Interview

Tim Parks: ‘Ik denk niet meer, ik voel’

Lees verder