Gesprekstips van het brein

Dankzij scans weten we wat er in onze hersenen gebeurt als we een gesprek voeren. Dat levert belangrijke inzichten op over aandacht, begrijpen en onthouden. Waarom je na een halve minuut kunt stoppen met praten, en nog vijf tips voor beter contact.

Een goed gesprek is te herkennen in het brein, zo blijkt uit hersenonderzoek. Wanneer iemand heel goed luistert naar wat een ander zegt, is op hersenscans te zien dat bij beide gesprekspartners dezelfde breingebieden actief zijn. Een aandachtige luisteraar spiegelt dus met zijn brein als vanzelf het brein van de spreker. Dat stimuleert het begrip, niet alleen van wat er gezegd wordt, maar ook van de gevoelens die de spreker erbij heeft. Zulke kennis van hoe het brein werkt kunnen we volgens de Amerikaanse neuropsychologen Andrew Newberg en Mark Robert Waldman inzetten om ­beter te leren communiceren. In hun boek Words can change your brain hebben ze een ­batterij hersen­onderzoeken omgevormd tot nuttige gespreks­tips. Tip 1: ontspan!

Gebruik positieve woorden

Boosheid, een negatieve stemming en zelfs een klein woord als ‘nee’ verhogen de negativiteit in het brein, zowel bij de spreker als de ­toehoorder. De amandelkernen – de hersen­gebieden die angst, verdriet en boosheid ­herkennen – slaan aan en veroorzaken een emotionele reactie. Het gevolg is onder meer dat de ander minder goed onthoudt wat u zegt. Het brein reageert zelfs op negatieve woorden zonder dat we ze bewust gehoord hebben. U hoeft u tijdens het praten natuurlijk

Log in om verder te lezen.
auteur

Marieke Kolkman

» profiel van Marieke Kolkman

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

E-mail en emotie

Waarom schrijft de een e-mails die overkomen als een oorlogsverklaring en stuurt de ander mails also...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Advies

Mijn puberzoon rookt joints

Lees verder
Artikel

Help, ik moet bellen

Lees verder
Advies

Concentratie en discipline zijn voor mijn puber erg moeilijk

Lees verder
Kort

De positieve kant van roddelen

Lees verder
Artikel

Gewóón zeggen wat je wilt

Lees verder
Artikel

3 keer niet doen bij hete hangijzers

Lees verder