Autisme bij kinderen moet zo jong mogelijk worden opgespoord, zodat ze snel kunnen profiteren van speciale hulp. Dat is tegenwoordig het uitgangspunt.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Nieuw Brits onderzoek schept nu verwarring. De onderzoekers vergeleken kinderen die op hun derde of vierde de diagnose ‘stoornis binnen het autistisch spectrum’ kregen, met kinderen die de diagnose niet kregen maar die op deze leeftijd evenveel ­autisme-achtig gedrag hadden laten zien. Beide groepen hadden sociale problemen en moeite met leren praten, en vertoonden stereotiep gedrag.

Wat bleek: kinderen met een autisme-spectrumdiagnose deden het als tiener ­gemiddeld minder goed dan de kinderen zonder autismediagnose. De eersten hadden een minder goede sociale communicatie, hun interesses waren beperkter, en ze vertoonden meer herhalingsgedrag.

De onderzoekers zien verschillende verklaringen voor deze opmerkelijke uitkomst. Het zou kunnen dat de diagnose terecht alleen ging naar kinderen die er erger aan toe waren. Wel is het dan opvallend dat de hulp die ze kregen, blijkbaar weinig heeft geholpen. Maar de onderzoekers houden het ook voor mogelijk dat de diagnose zelf de boosdoener is, doordat het de kinderen een stigma geeft en hun ouders meer problemen gaan zien.

Social and behavioral outcomes in children diagnosed with autism spectrum disorders: a longitudinal cohort study, Journal of Child Psychology and Psychiatry, juli 2012