‘Ik zie mijn kind echt veranderen’

Kinderen van laagopgeleide ouders beginnen vaak met een achterstand aan de basisschool. Thuis wordt er niet veel voorgelezen of geknutseld, en worden ze vaker gecorrigeerd dan aangemoedigd. Het project Opstap stimuleert de ontwikkeling van deze kinderen – én hun moeders.

Stimuleringsprogramma Opstap

Basisschool De Kring, Almere Buiten, 08.30 uur. ‘Met welke hand schrijf jij?’ Naima (5), roze bril, roze badstof broekje en T-shirt, springerige vlechten, steekt vrolijk haar linkerhand omhoog. ‘Noooo, niet waar!’ corrigeert haar Somalische moeder Dol. ‘It’s the other one.’ Naima heft, net zo vrolijk, haar rechterarm in de lucht en Opstap-medewerkster Regina Wouter knoopt er een Scoebidoe-touwtje om. ‘Dit is rechts, toch? Om je rechterarm zit nu een touwtje.’ Naima knikt driftig van ja en kijkt met een schuin oog naar de houten blokjes en de kleurige bal voor haar op de grond. Haar moeder heeft van de blokjes twee rijen gemaakt en Naima mag de bal er nu tussendoor rollen.

Regina vraagt Dol tijdens het spelen zoveel mogelijk termen als hard, zacht, links en rechts te gebruiken. Naima heeft er wel lol in, af en toe een muizenduwtje en dan weer een flinke zwieper. ‘Nu met links,’ zegt Dol. Onverstoord pakt Naima de bal weer in haar rechterhand, maar als Regina haar wijst op het Scoebidoe-touwtje, hevelt ze de bal met een schuldbewuste lach snel over naar links. Als ze even later met diezelfde hand een torentje blokjes weet om te kegelen, krijgt ze applaus en steekt

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Het verdriet van de puberouder

Pubers hebben het zwaar – maar hun ouders misschien nog wel meer. Die moeten afscheid nemen van hu...

Lees verder
Artikel

Help, mijn dochter is een influencer

Dat een 13-jarige buitenproportionele eisen kan stellen, weet elke puberouder – bijvoorbeeld als e...

Lees verder
Artikel

De ene pluim is de andere niet

Lees verder
Advies

Mijn vader heeft een top-6 van zijn kinderen

Lees verder
Kort

Zo eten kinderen wél groente

Lees verder
Interview

Luizenvaders: deze vaders kiezen ervoor om huisman te zijn

Lees verder
Artikel

Ongevraagd opvoed advies

Lees verder
Video

Effectief complimenten maken aan je puber

Bekijk video