‘Ik zie mijn kind echt veranderen’

Kinderen van laagopgeleide ouders beginnen vaak met een achterstand aan de basisschool. Thuis wordt er niet veel voorgelezen of geknutseld, en worden ze vaker gecorrigeerd dan aangemoedigd. Het project Opstap stimuleert de ontwikkeling van deze kinderen – én hun moeders.

Stimuleringsprogramma Opstap

Basisschool De Kring, Almere Buiten, 08.30 uur. ‘Met welke hand schrijf jij?’ Naima (5), roze bril, roze badstof broekje en T-shirt, springerige vlechten, steekt vrolijk haar linkerhand omhoog. ‘Noooo, niet waar!’ corrigeert haar Somalische moeder Dol. ‘It’s the other one.’ Naima heft, net zo vrolijk, haar rechterarm in de lucht en Opstap-medewerkster Regina Wouter knoopt er een Scoebidoe-touwtje om. ‘Dit is rechts, toch? Om je rechterarm zit nu een touwtje.’ Naima knikt driftig van ja en kijkt met een schuin oog naar de houten blokjes en de kleurige bal voor haar op de grond. Haar moeder heeft van de blokjes twee rijen gemaakt en Naima mag de bal er nu tussendoor rollen.

Regina vraagt Dol tijdens het spelen zoveel mogelijk termen als hard, zacht, links en rechts te gebruiken. Naima heeft er wel lol in, af en toe een muizenduwtje en dan weer een flinke zwieper. ‘Nu met links,’ zegt Dol. Onverstoord pakt Naima de bal weer in haar rechterhand, maar als Regina haar wijst op het Scoebidoe-touwtje, hevelt ze de bal met een schuldbewuste lach snel over naar links. Als ze even later met diezelfde hand een torentje blokjes weet om te kegelen, krijgt ze applaus en steekt

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

‘Dat kan ik ook, pap’

Mannen met dochters houden er minder seksistische opvattingen op na dan mannen zonder dochters, liet...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Advies

Mijn man is veel te streng voor de kinderen

Lees verder
Artikel

Ongevraagd opvoed advies

Lees verder
Kort

De kunst afkijken van je broer

Lees verder
Verhaal

Beter leren praten met de Hanencursus

Lees verder
Artikel

Moederschap maakt slimmer

Lees verder
Recensie

De boze cavia en andere opvoedtechnieken

Lees verder