‘Ik word later cardioloog. Of wethouder’

Zonder de Weekendschool zouden ze misschien niet eens weten dat je iets anders kunt worden dan schoonmaker. Hier ontdekken kinderen uit achterstandswijken dat de wereld meer te bieden heeft.

Hij zit in de derde klas van het gymnasium, in het chique Amsterdam Oud-Zuid. Hij is er de enige met een Marokkaanse achtergrond. Maar nee, schudt Abdelmoumen Aknin – open gezicht, beginnend snorretje –, hij heeft geen moeite met de ‘hockeywereld’ waarin hij nu vertoeft. Hij voelt zich er thuis en bovendien, je gaat niet naar een school vanwege de achtergrond van je medeleerlingen, maar om te leren. Omdat je iets met je leven wilt.

Abdelmoumen (14) weet wat hij met zijn leven wil: cardioloog worden. Een mooie professie die voor een fraai inkomen zorgt én een boel voldoening geeft. Hij is goed in de exacte vakken, dus dat gaat wel lukken. Al lijkt de gemeentepolitiek hem ook leuk. ‘Als wethouder dan – da’s interessanter dan het burgemeesterschap.’

En hij weet waarover hij het heeft, want tot vorig jaar zomer ging Abdelmoumen drie jaar lang iedere zondag van elf tot half drie naar imc Weekendschool. Daar kwamen gastdocenten uit de meest uiteen­lopende vakgebieden hem en zijn klasgenoten laten zien wat hun werk inhield. Zo heeft Abdelmoumen leren reanimeren, sterren gekeken en filosofielessen gehad, van gastdocenten die dat werk in het echt doen.

Maar het klapstuk was toch wel dat hij een dag

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Juist pubers hebben veel sturing nodig bij het leren’

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

Wat doet porno met pubers?

Lees verder
Advies

Ik wil dat mijn dochter minder uitgaat

Lees verder
Advies

Mijn puberdochter tergt me tot het uiterste

Lees verder
Artikel

Veilig nest, late puberteit

Lees verder
Artikel

Zij pubert, ik groei mee

Lees verder
Kort

Mildheid doet pubers goed

Lees verder