Uit onderzoek van Acceptance and Commitment-therapeut Gijs Jansen blijkt dat de training ‘Leer loslaten’ een significant positief effect heeft op de psychologische flexibiliteit van de deelnemers.

Training Leer loslaten
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat is psychologische flexibiliteit?

Psychologische flexibiliteit in een notendop: de rust hebben om mee te waaien met de wind van het leven en dat wat zich afspeelt in je lichaam accepteren zoals het is. Het wetenschappelijke model is iets ingewikkelder en bestaat uit zes criteria:

  1. acceptatie;
  2. cognitieve defusie; afstand nemen van negatieve gedachten
  3. mindfulness; aandachtig leven, met een milde blik kijken
  4. zelfobservatie; kijken naar het eigen gedrag
  5. waarden aan toegewijd gedrag; wat vind ik echt belangrijk
  6. op waarden gericht handelen; doen wat ik echt wil

‘Het is belangrijk om deze criteria samen te zien als één factor,’ zegt therapeut Gijs Jansen. ‘Je zult zien dat als je je niet alleen richt op mindfulness, maar bijvoorbeeld ook op cognitieve defusie, het effect op je leven vier keer groter is dan wanneer je slechts één van deze twee factoren probeert te verbeteren.’

Wetenschappelijk onderzoek naar accepteren en loslaten

Het onderzoek naar de training vond plaats onder 1250 deelnemers die voor aanvang en nadien een vragenlijst invulde waarbij ze zichzelf op de verschillende criteria beoordeelden. Na de training bleek iedereen op al deze criteria beter te scoren.

‘Een belangrijke kanttekening – er is geen controlegroep en ook andere omstandigheden kunnen een bijdrage geleverd hebben aan deze verbetering. Maar de positieve resultaten zijn een indicatie dat de training ‘Leer loslaten’ zeer effectief is,’ zegt Gijs Jansen.

Het succes van de training ‘Leer loslaten’

Het succes van de training ligt volgens Jansen onder andere in de Acceptance and Commitment Therapy (ACT): ‘De training ‘Leer loslaten’ beschrijft heel praktisch een nieuwe manier van leven. Hoe word ik iets minder serieus, pieker ik iets minder en dring ik mijn negatieve gedachten terug?

Een concreet voorbeeld is het regelboekje dat je opstelt in de training. Daarmee word je je bewust van alle regels die je jezelf dagelijks oplegt en ontdek je pas echt hoe streng je eigenlijk bent voor jezelf.’

Zelf aan de slag met loslaten

Maar je kunt volgens therapeut Gijs Jansen ook zonder de training aan de slag met loslaten. ‘Iedereen heeft er baat bij zijn gedachtengoed los te laten. Kijk om te beginnen eens wat vriendelijker naar je eigen gedachten, gevoelens en daden.’

‘We zijn veel te streng voor onszelf. We hebben allerlei regels, zijn perfectionistisch en moeten van alles. Kijk wat er gebeurt als je deze dingen gaat accepteren en loslaten. Ga iets doen vanuit pure waarden en passie. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat je echt wilt,’ adviseert Jansen.