Mijn hemel, wat is dat mens druk bezig. Ze lacht, pakt iets uit haar tas, beweegt heen en weer in haar stoel, gebaart met haar handen, zet haar ellebogen op tafel, veegt een lok haar uit haar gezicht. En maar praten.

Jezelf terugzien op video is altijd confronterend, maar trainers Willy Bakers en Hans Geurtsen doen er nog een schepje bovenop: zij gaan vandaag nauwkeurig mijn gedrag analyseren in een ‘non-verbaal assessment’. Zo’n assessment kun je doen omdat je met een specifieke vraag zit – je wilt overtuigender of juist vriendelijker overkomen, bijvoorbeeld – maar ook om simpelweg eens feedback te krijgen op je eigen non-verbale gedragspatroon.

Bakers en Geurtsen zijn allebei van oorsprong haptonoom (Bakers is daarnaast ook organisatiepsycholoog). Ze zijn dus bij uitstek thuis in de taal van het lichaam. In de jaren dat ze samen bedrijfstrainingen verzorgden, ontwikkelden ze ook het model waarmee ze hun cliënten analyseren: de ‘kleurenroos’. Het drukke gedrag dat ik liet zien bij binnenkomst is typisch voor het ‘rode’ kwadrant, leggen ze uit, terwijl we de videobeelden nog een keer terugspoelen: actief, overtuigend, enthousiast, met veel melodie en articulatie in stemgebruik. Ik heb ook aardig wat ‘blauw’ gedrag in mijn repertoire: gericht

op contact en harmonie, meebewegen, knikken, glimlachen. Zwarte, eigenzinnige figuren en groene consciëntieuze types hebben elk weer andere non-verbale gedragskenmerken. Bakers valt nog iets op. ‘Ik zie je steeds twee dingen tegelijk doen – je voorstellen én rondkijken, iets uit je tas pakken én doorpraten,’ wijst hij naar de monitor. ‘En je gebruikt ook vaak het woordje “tegelijk”.’ Hm. Ik heb net uitgebreid verteld hoe druk mijn baan soms is – maak ik het daar zelf misschien ook een beetje naar?

We doen een oefening. Ik moet op een wiebelige balans­tol gaan staan, en die met mijn gewicht in evenwicht brengen. Dat lukt verrassend snel, stel ik tevreden vast (rode types zijn heel resultaatgericht). Nu wordt het moeilijker. Ik moet nogmaals balanceren op de oefentol, maar nu gaat Bakers me een tennisbal toewerpen. ‘Twee dingen tegelijk doen wordt lastiger als de druk toeneemt,’ voorspelt hij. Ik ken de waarschuwingen tegen multitasken; ik weet dat mensen echt effectiever zijn als ze één ding tegelijk doen. Maar ik kan een triomfantelijke grijns niet onderdrukken als ik het balletje moeiteloos vang – en nog eens, en nog eens, zonder mijn balans te verliezen. Hihaa! Ik ben een geboren multitasker!

Even later weten ze me dan toch op het randje van frustratie te brengen. De camera wordt weer in stelling gebracht en nu moet ik zien te balanceren op een grote fitnessbal, zonder dat mijn voeten de grond raken. Ik probeer het eerst eens liggend op mijn buik. Ik rol naar voren en zet af, dan naar achteren. Telkens beland ik naast de bal op de grond. Hm. Ruggelings dan? Ook niet. Verdorie, dit is een lastige. Toch maar zittend proberen. Ik rol de bal naar een stoel en zet een voet op de leuning. En eindelijk, na een hele tijd wiebelen, zit ik dan héél even los, met de voetjes van de vloer.

‘Wanneer roep jij “help”?’ vraagt Geurtsen een beetje bezorgd, als we de filmbeelden terugkijken en mij op televisie gespannen heen en weer zien wiebelen. Huh? ‘Ja, je had toch gewoon kunnen vragen: kunnen jullie die bal even vasthouden? Je hebt mij niet horen zeggen dat dat niet mag. Er zijn genoeg mensen die ons gebruiken bij deze oefening. Maar jij hebt de overtuiging dat je het zelf moet doen – wat trouwens wijst op een zwart trekje in de kleurenroos.’ Ai. Dat is een confrontatie waar zelfs ik even stil van ben.

Bij het terugkijken van de filmbeelden valt nog iets op. Ik had het gevoel dat ik al minutenlang lag te worstelen op mijn buik voor ik het opgaf, maar het duurde in werkelijkheid nog geen dertig seconden. Mijn innerlijke klok loopt dus te snel. En dat is iets om rekening mee te houden. Want ik ben dan misschien wel gewend aan mijn drukke rode zelf – maar voor mijn omgeving kon een tandje rustiger weleens een fijner tempo zijn.[/wpgpremiumcontent]