Ik doe wel erg veel tegelijk

Hoofdredacteur Sterre van Leer ondergaat een non-verbaal assessment

Mijn hemel, wat is dat mens druk bezig. Ze lacht, pakt iets uit haar tas, beweegt heen en weer in haar stoel, gebaart met haar handen, zet haar ellebogen op tafel, veegt een lok haar uit haar gezicht. En maar praten.

Jezelf terugzien op video is altijd confronterend, maar trainers Willy Bakers en Hans Geurtsen doen er nog een schepje bovenop: zij gaan vandaag nauwkeurig mijn gedrag analyseren in een ‘non-verbaal assessment’. Zo’n assessment kun je doen omdat je met een specifieke vraag zit – je wilt overtuigender of juist vriendelijker overkomen, bijvoorbeeld – maar ook om simpelweg eens feedback te krijgen op je eigen non-verbale gedragspatroon.

Bakers en Geurtsen zijn allebei van oorsprong haptonoom (Bakers is daarnaast ook organisatiepsycholoog). Ze zijn dus bij uitstek thuis in de taal van het lichaam. In de jaren dat ze samen bedrijfstrainingen verzorgden, ontwikkelden ze ook het model waarmee ze hun cliënten analyseren: de ‘kleurenroos’. Het drukke gedrag dat ik liet zien bij binnenkomst is typisch voor het ‘rode’ kwadrant, leggen ze uit, terwijl we de videobeelden nog een keer terugspoelen: actief, overtuigend, enthousiast, met veel melodie en articulatie in stemgebruik. Ik heb ook aardig wat ‘blauw’ gedrag in mijn repertoire: gericht

Log in om verder te lezen.
auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Fundamentele seksuele energie

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Advies

Hoe kom ik over als ik bloos?

Lees verder
Advies

Ik heb een nonverbale learning disorder

Lees verder
Artikel

Basisregels voor observatie

Lees verder
Artikel

Politieke lichaamstaal

Lees verder
Artikel

Wind iedereen om je vinger

Lees verder
Artikel

‘Honger!’ gebaart de baby

Lees verder