Cursus lichaamstaal 5: Tegenstrijdige signalen

Je kunt jezelf non-verbaal tegenspreken. Zo kun je zelfs – wat nog vrij moeilijk is – al nee schuddend 'ja' zeggen en al jaknikkend 'nee' zeggen. Verstandige mensen zijn in zulke gevallen geneigd meer belang te hechten aan de non-verbale boodschap dan aan de woorden.

Ook liegen leidt vaak tot non-verbale tegenspraak. Liegen roept bij de meeste mensen enige opwinding op, die ze vervolgens moeten maskeren. Dit leidt dan vaak tot een onaangedane gezichtsuitdrukking, een ‘pokerface’. Andere mensen krijgen jeuk aan hun neus en het resulterende wrijven kan hen verraden. Als je dit ziet, de zaak niet vertrouwt, en meer wilt weten, kun je zelf ook een pokerface trekken of aan je neus wrijven en nagaan hoe dat voelt.

Absoluut betrouwbare signalen dat mensen liegen bestaan niet. Daarvoor verschillen mensen op dit punt te veel. Sommigen worden domweg rood, maar er zijn ook uitstekende leugenaars die geen enkele interne tegenspraak vertonen, zoals Clinton toen hij ontkende iets met zijn stagiaire te hebben gehad.

Samen met een goede kennis kun je bepalen wat er anders is als jullie wel of niet liegen, een aanpak die door Genie Laborde, een Amerikaanse trainer, is ontwikkeld. Twee mensen vertellen elkaar kort een paar aperte leugens en ware uitspraken, die voor de ander als zodanig zijn te herkennen. Je kunt dit ook alleen doen, met een spiegel. Vervolgens gaat het erom goed te luisteren en te kijken.

Wat is er anders als je liegt? Valt er iets aan de stem

Log in om verder te lezen.
auteur

Marc Schabracq

» profiel van Marc Schabracq

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Gezichten leren lezen. Is die glimlach echt of nep?

Altijd zien wat iemands ware emoties zijn: dat kun je als je weet op welke subtiele signalen je moet...

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Lichaamstaal bij ruzies

Lees verder
Artikel

Imiteren loont

Lees verder
Artikel

Ik doe wel erg veel tegelijk

Lees verder
Artikel

De lichaamstaal van de leider

Lees verder
Artikel

Spiegelen

Lees verder
Advies

Waarom word ik minder in een gesprek betrokken?

Lees verder