De lichaamstaal van de leider

De Amerikaanse verkiezingen gaan niet alleen over politieke denkbeelden. Minstens even belangrijk is de persoon van de presidentskandidaat. Als je zelf wilt bepalen wie de meeste kans heeft om de verkiezingen te winnen, moet je je niet af laten leiden door de woordenbrei. Zet tijdens de debatten het geluid uit en kijk naar de lichaams taal van de leiders in spe. Op die manier ziet u gemakkelijker wie het benodigde gezag van de leider uitstraalt en wie de meeste kans heeft de verkiezingen te winnen. Vijf experts gingen u voor. Zij analyseerden op verzoek van Psychologie Magazine de televisiebeelden van de conventies de Democraten en Republikeinen.

Als hij tegenover de massa staat, houdt Bush het midden tussen John Wayne en een bokser vlak voor een gevecht: een opgezette borst, de armen een eindje van het lichaam af, de ogen samengeknepen als kijkt hij in een zonnige verte, de mondhoeken naar beneden alsof het toch niet pluis is daar. Zijn blik is vast en intimiderend: iemand die voortdurend je reacties taxeert op wat daar zwak en sterk aan is. Bush praat wat lijzig en is goed in korte, vertrouwde zinnen, eenvoudige woorden en duidelijke pauzes, en zonder één tel zijn blik van je af te wenden. De laatste lettergrepen rekt hij op zuidelijke wijze wat op alsof dat lekker voelt.

Applaus doet hem goed en hij toont dat met een vage lach, de wenkbrauwen charmant opgetrokken. Ook andere emoties – hartelijkheid, dankbaarheid, medeleven – gaan hem makkelijk af. Bush kan charmeren. Veel twijfels lijkt hij niet te kennen, niet iemand die over zichzelf of wat dan ook inzit. De suggestie is duidelijk: je krijgt wat je ziet: een ‘echte man’, agressief en gevaarlijk, zonder veel remmingen of woorden.

Het verschijnen voor publiek gaat Gore veel minder makkelijk af. Hij loopt stram en heel rechtop. Zolang Gore handen

Log in om verder te lezen.
auteur

Marc Schabracq

» profiel van Marc Schabracq

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De emotioneel intelligente leider

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Verslavende inspiratie

Lees verder
Artikel

Lichaamstaal bij ruzies

Lees verder
Artikel

Tv: hoe minder, hoe beter

Lees verder
Artikel

Imiteren loont

Lees verder
Artikel

Wie is er bestand tegen real-life soap

Lees verder
Artikel

Met een mensenkenner naar de bioscoop

Lees verder