Beter communiceren

Op je werk, het sportveld of thuis: het leven is vol situaties waarin goede communicatievaardigheden het verschil maken. De Amerikaanse bedrijfsadviseur Robert Bolton schreef er de klassieker People skills over, die na 36 jaar eindelijk in het Nederlands vertaald is. Vier basisprincipes volgens Bolton: •Luister goed. Dat is lastiger dan je denkt – mensen blijken […]

Op je werk, het sportveld of thuis: het leven is vol situaties waarin goede communicatievaardigheden het verschil maken. De Amerikaanse bedrijfsadviseur Robert Bolton schreef er de klassieker People skills over, die na 36 jaar eindelijk in het Nederlands vertaald is. Vier basisprincipes volgens Bolton:

Luister goed. Dat is lastiger dan je denkt – mensen blijken maar liefst 75 procent van de mondelinge informatie te negeren, misverstaan of vergeten. Die belabberde ontvangst krik je makkelijk op door een afleidende omgeving te vermijden en goed oogcontact te houden. Vraag niet te veel, maar probeer samen te vatten wat de ander zegt.
Let op je eigen lichaamstaal. Bij een assertieve boodschap hoort een zelfverzekerde houding. Opnieuw: maak oogcontact. Spreek op kalme maar resolute toon, leun iets naar voren en neem een open houding aan – sla geen armen en benen over elkaar.
Mijd een kritische toon. Daarmee blokkeer je een gesprek al snel: het ondergraaft het probleemoplossend vermogen van je gesprekspartner en vergroot de emotionele afstand.
Plak geen etiketten. Zelfs al geef je iemand in gedachten een positief etiket; het belemmert je bij het echt leren kennen van de ander. Je ziet immers geen persoon meer, maar een type.

Boekentip

People skills

Robert Bolton
auteur

Eva Gabeler

» profiel van Eva Gabeler

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

E-mail en emotie

Waarom schrijft de een e-mails die overkomen als een oorlogsverklaring en stuurt de ander mails also...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Advies

Mijn schoondochter is te hard voor haar oudste

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mij met anderen verbinden?

Lees verder
Kort

De ideale afstand

Lees verder
Artikel

Gekruiste armen? Die is bang!

Lees verder
Artikel

Een puber van 2

Lees verder
Artikel

Elke relatie heeft zijn taboes

Lees verder