De vraag

Hoe kom ik over als ik bloos?

Ik heb snel de neiging om te blozen. Tijdens speeches of vergaderingen baal ik dan van mezelf, omdat ik het idee heb dat anderen daardoor meteen zien dat ik niet zeker ben van mijn verhaal. Aan de andere kant vind ik het wel eens charmant als iemand bloost, misschien is het wel een teken van betrokkenheid bij het verhaal. Kunt u mij vertellen welk waardeoordeel mensen over het algemeen aan blozen toekennen?

Het advies

Expert

Frank van Marwijk

Lichaamstaal deskundige

Blozen is een apart fenomeen dat alleen bij mensen bekend is. Daarbij verwijden de bloedvaatjes zich in je gezicht, hals en borst. Daardoor loopt je gezicht rood aan en/of krijg je rode vlekken in je nek. Blozen vindt plaats als reactie op emoties zoals stress, schaamte of verlegenheid. En dat maakt blozen juist zo vervelend want door te blozen geef je iets van jezelf bloot dat je eigenlijk niet wilt laten zien.

Allereerst is het goed om te weten dat je het blozen van jezelf eerder voelt, dan dat anderen dat zien. Blozen valt niet altijd evenveel op, zeker als het donker is in de ruimte waar je bent – maar je voelt dat wel. Tijdens speeches of vergaderingen zullen mensen je beoordelen op je verhaal en je presentatie; niet op het blozen. Dat kun je op dat moment zelf anders ervaren. En als je je vervolgens schaamt over het blozen, wordt het van kwaad tot erger. Je gaat dan namelijk ook blozen uit vrees om te blozen. En misschien kom je dan ook niet goed meer uit je woorden.

Zoals genoemd is blozen vooral vervelend omdat je iets over je innerlijke gedachten verraadt. Als je je bijvoorbeeld schaamt omdat je denkt dat je iets verkeerd hebt gedaan en bang bent dat anderen dat merken, trek je met blozen juist ongewenst de aandacht naar je toe. Je kunt er ook van worden verdacht iets slechts te hebben gedaan, terwijl dat helemaal niet zo is. Je bloost dan vanwege plaatsvervangende schaamte. Je schaamt je dan omdat je het vervelend vindt dat anderen verkeerd over je denken. En dat roept dezelfde emotie op: schaamte en dus weer blozen!

Op dezelfde manier kun je ook blozen als mensen verkeerde gedachten aan jou toeschrijven. Iemand insinueert bijvoorbeeld dat je flirt met een jongen. Jij weet zelf goed dat dat niet waar is, maar alleen al door het idee dat de ander dat denkt, loop je meteen rood aan. Dat is vervelend omdat dit zijn of haar idee alleen maar bevestigt.

Dit zijn voorbeelden waarin blozen lastig kan zijn. Het is niet zozeer de kleur die je krijgt, maar het gevoel dat je daarbij hebt wat het meest vervelend is. Vooral het gevoel dat mensen verkeerd over je denken. Anderen vinden blozen een minder groot probleem dan de persoon die het doet. Het is waar wat je zegt dat blozen iets charmants heeft. Jij zegt dat over anderen die blozen, maar anderen zeggen dat ook over jou!

Iemand die bloost wordt vaak aardiger gevonden dan iemand die stoïcijns blijft. Het is charmant en heeft ook wel iets naïefs en onschuldigs. Sommige personen vinden het daarom leuk om mensen die blozen een beetje te plagen, juist om ze meer te laten blozen – arme jij!

Blozen is niet erg, mensen zullen je er niet op afkeuren. Als je vaak bloost, is het goed als je dat ook van jezelf leert te aanvaarden – hoe lastig je dat ook vindt. Zeker tijdens officiële momenten als speeches of vergaderingen is dat aan te raden omdat het blozen je afleidt van je verhaal. Zodra je minder aandacht geeft aan het blozen, zul je het waarschijnlijk ook minder gaan doen. Verder is het goed om te weten dat de neiging om te blozen minder wordt, naarmate mensen ouder worden.

Voor de volledigheid is het goed om te weten dat je je ook medisch kunt laten behandelen tegen blozen. Als je er erg veel last van hebt en het je sociale functioneren gaat beheersen, is het goed om er eens over te praten met je huisarts. Er bestaan goede medicijnen die helpen en er bestaat zelfs de mogelijkheid je eraan te laten opereren. Maar voor je dit overweegt is het goed je af te vragen of dat wel nodig is. Zoals gezegd: blozen is lastig, maar niet erg.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Politieke lichaamstaal

Kijkend naar de voorrondes tussen de ‘zeven dwergen’ van de Republikeinse partij krijg i...
Lees verder
Artikel

Politieke lichaamstaal

Kijkend naar de voorrondes tussen de ‘zeven dwergen’ van de Republikeinse partij krijg i...
Lees verder
Branded content

Zo kom je fit thuis van vakantie

Heerlijk, dat lange luieren onder een parasol. Maar van een vakantie met voldoende inspanning kom je...
Lees verder
Branded content

Zo kom je fit thuis van vakantie

Heerlijk, dat lange luieren onder een parasol. Maar van een vakantie met voldoende inspanning kom je...
Lees verder
Artikel

Mindfulnesstrainer Eveline Brandt: ‘Een béétje contr...

Als het coronavirus ons íets laat zien, dan is het dat we geen controle hebben. Hoe ga je hiermee o...
Lees verder
Artikel

Mindfulnesstrainer Eveline Brandt: ‘Een béétje contr...

Als het coronavirus ons íets laat zien, dan is het dat we geen controle hebben. Hoe ga je hiermee o...
Lees verder
Advies

Bloosangst beheerst mijn gedachten

Lees verder
Artikel

De dubbele boodschap van de glimlach

Het kán een teken zijn van plezier. Maar het betekent ook: ‘Vind me aardig’, of: ‘Jij bent de...
Lees verder
Artikel

Bij de coach: Fay (19) is onzeker en durft geen keuzes te ma...

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Artikel

Cursus lichaamstaal 5: Tegenstrijdige signalen

Je kunt jezelf non-verbaal tegenspreken. Zo kun je zelfs – wat nog vrij moeilijk is – al nee sch...
Lees verder
Verhaal

Niels (27) onderging een bloosoperatie: ‘Ik durf nu zelfs ...

Hij bloosde om het minste of geringste, zelfs aan de keukentafel thuis. En hij schaamde zich daar vr...
Lees verder
Artikel

Wind iedereen om je vinger: de cursus zakelijk flirten

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Redac...
Lees verder
5784