Cursus lichaamstaal 4: Jezelf aanraken

Door jezelf aan te raken leid je jezelf af van zaken die om je aandacht vragen, maar waarmee je je even niet wilt bezighouden.

Nixon die in een laatste ontkenning van het Watergate-schandaal voor de tv zegt: ‘Zou ik tegen jullie liegen?’, en zijn wijsvinger langs de onderkant van zijn neus haalt. Een jongetje van zes dat met zijn hand over zijn nek wrijft, een paar maal van standbeen wisselt en opgewekt zeurderig zegt: ‘Maar dat dúrruf ik niet.’

De kat die het even niet weet en zich gaat wassen. Het zijn allemaal ‘zelfmanipulaties’, een term die wetenschappelijk Bargoens is voor het vasthouden of anderszins aanraken van welk eigen lichaamsdeel dan ook.

Soms zijn zelfmanipulaties een reactie op jeuk. Lichte jeuk aan het gezicht – vooral aan de neus – hangt vaak samen met ergernis, afkeuring, onzekerheid of liegen. Amerikaanse politieagenten leren zelfs dat iemand die zijn vinger langs de onderkant van zijn neus haalt terwijl hij zijn onschuld bepleit, sowieso liegt. Dat is niet terecht, maar wel handig om te weten als je daar de speed limit overtreedt.

De jeuk zou voortvloeien uit een plotselinge activatieverandering, een verandering van de mate waarin je opgewonden, wakker of slaperig bent. Slaperige baby’s wrijven ook vaak uit alle macht over hun gezicht. Hoe dan ook, als jij net iets hebt beweerd en de ander reageert

Log in om verder te lezen.
auteur

Marc Schabracq

» profiel van Marc Schabracq

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tegenstrijdige signalen

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Column

Column: Andermans ogen

Er zijn beperkingen in het leven waar we ons gewoon bij neer te leggen hebben – dat mensen nu eenm...

Lees verder
Artikel

Fundamentele seksuele energie

Lees verder
Artikel

De dubbele boodschap van de glimlach

Lees verder
Artikel

Blikrichting

Lees verder
Artikel

Ik doe wel erg veel tegelijk

Lees verder
Artikel

Leugenaars ontmaskerd

Lees verder
Column

Woord en beeld

Lees verder