Lichaamstaal verraadt ware emotie

Dat lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen ons vaak meer vertellen over de emotionele toestand van een ander dan wat hij zelf zegt, was al bekend. Nieuw onderzoek toont aan hoe sensitief onze voelsprieten voor lichaamstaal eigenlijk zijn.

De Nederlandse onderzoekers Hanneke Meeren, Corné van Heijnsbergen en Beatrice de Gelder lieten foto’s zien van mensen met boze en angstige uitdrukkingen. Daarna knipten ze de hoofden van de foto’s en plakten een bang hoofd op een boos lichaam en een boos hoofd op een bang lichaam. Proefpersonen moesten in een fractie van een seconde beoordelen welke emotie het gezicht van de persoon op de foto liet zien.

Corné van Heijnsbergen van de Universiteit van Tilburg: ‘Hoewel de proefpersonen alleen op het gezicht moesten letten, ­reageerden ze langzamer en maakten ze meer fouten wanneer de lichaamshouding niet klopte met de gezichtsuitdrukking. Ook in het brein was te zien dat er anders gereageerd werd op “incongruente” plaatjes. Onbewust lette men dus toch op het lichaam.’

Onze hersenen merken dus razendsnel op dat er iets niet klopt. En dat is maar goed ook. Van Heijnsbergen: ‘Biologisch gezien is het heel belangrijk om snel te zien of iemand boos op je is of bang voor je.

Dat heeft namelijk implicaties voor jou. Is iemand bijvoorbeeld van plan om je aan te vallen of niet? Het is belangrijk om niet geheel te vertrouwen op gezichtsexpressies, omdat mensen die kunnen faken met bijvoorbeeld een lach. Lichaamstaal is veel moeilijker te faken en spreekt vrijwel altijd de waarheid. Blijkbaar zit in onze hersenen heel precies verankerd hoe de houding en het gezicht van een boos persoon eruit behoren te zien, en registreren we het onbewust meteen als er iets vreemds aan de hand is. Dan gaan we meer op lichaamstaal letten.’

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Cursus lichaamstaal 5: Tegenstrijdige signalen

Je kunt jezelf non-verbaal tegenspreken. Zo kun je zelfs – wat nog vrij moeilijk is – al nee sch...

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

Spiegelen

Lees verder
Artikel

Ik doe wel erg veel tegelijk

Lees verder
Artikel

De lichaamstaal van de leider

Lees verder
Advies

Ik heb een nonverbale learning disorder

Lees verder
Artikel

Wat zijn dit voor types?

Lees verder
Artikel

Jezelf aanraken

Lees verder