‘Om de supermarkt te vinden, moest ik navigatie gebruiken’

Anouk Kamp

Anouk Kamp (50) moest op haar 28ste geopereerd worden vanwege een aangeboren vergroeiing in haar hersenen.

In het ziekenhuis hebben ze mogelijk te veel weefsel verwijderd waardoor ik mijn kortetermijngeheugen nu kwijt ben. Toen ik na zes weken thuiskwam, zag mijn leven er heel anders uit. Voor routes die ik al honderd keer had gelopen, zoals naar de supermarkt en naar mijn ouders, moest ik navigatie gebruiken.

Mijn vriend maakte het uit, dat was heel pijnlijk. Ik was niet meer de vrouw op wie hij was gevallen. Dat moment herinner ik me nog wel precies. We liepen in het Vondelpark. Ik kon niet alleen wonen en moest toen op mijn 30ste terug naar mijn ouders.

Tien jaar lang heb ik geheugentraining gehad, waar ik leerde leven met schema’s en foefjes. Ik onthoud bijvoorbeeld beter met alliteraties. Op donderdag komt Daisy, de schoonmaakster; de psycholoog is op de premier etage. En overal hangen briefjes. Als ik ’s morgens opsta, pak ik meteen mijn agenda: welke dag is het? Wat ik meemaak, plaats ik op Facebook. Dan kan ik terugzien waar ik geweest ben en met wie.

Ik heb geleerd openhartig te zijn over mijn missers, dat vertedert mensen en voorkomt irritaties, maar als ik weer een suffe fout maak, voel ik me ontzettend onnozel. Gelukkig ontmoette ik mijn huidige man, hij geeft me veel steun. We wilden graag een kind, dat moest wel lukken met wat hulp. Het ging natuurlijk vaak mis. Dan bleef de baby maar huilen en begreep ik niet wat er was. Mijn man ontdekte dan onaangebroken flessen babymelk in de koelkast. Een tweede kind zou te veel zijn, hebben we besloten.

Ik ben weleens bang om mijn man te verliezen omdat ik niet helemaal op mezelf kan vertrouwen. Ik kan heel jaloers zijn of onzeker worden over onze relatie. Een paar jaar geleden belandde ik zelfs in een depressie. Toen heb ik hulp gehad van een cranio-sacraal therapeut en ben ik gaan beeldhouwen en muziek maken. Dat maakt me blij.

‘Dertig jaar piano spelen was uitgewist’

Op haar 30ste raakte het kortetermijngeheugen van concertpianist Mariette Hehakaya (53) beschadigd door een hersenbloeding.

Log in om verder te lezen.