Hoe dieren de weg vinden

Waar mensen in de slag moeten met TomTom of wegenkaarten vinden dieren feilloos de weg naar hun paaigrond of eigen nest. En dat dan over een afstand van honderden, soms duizenden kilometers. Hoe werkt toch dat ingenieuze richtinggevoel van duiven? En hoe trefzeker is het neusje van de zalm?

De koffers zijn gepakt, de auto ingeladen, de grote zomertrek kan weer beginnen; naar zonniger streken of juist de koelte van de bergen, naar stad of platteland. Waarheen de reis ook leidt, één ding moet altijd mee, en dat is een middel om te bepalen waar we zijn en hoe we ergens anders kunnen komen. Door de eeuwen heen hebben we daar steeds vernuftiger middelen voor uitgevonden: na kaart en kompas nu TomTom. Dieren daarentegen vinden de weg op hun gevoel. Postduiven vliegen van honderden kilometers verderop terug naar de til waar ze wonen. Een zalm zwemt ogenschijnlijk moeiteloos vanuit de oceaan naar precies die plek in de rivier waar zijn leven jaren eerder begon. Waarom moeten wij in de weer met wegenkaarten, routeplanners en gps, terwijl veel dieren feilloos de weg weten te vinden?

In hun nieuwe boek Nature’s compass beschrijven de Amerikaanse bioloog James Gould en wetenschapsauteur Carol Grant Gould een palet aan oriëntatie- en navigatiestrategieën die dieren toepassen. Veruit het meeste onderzoek daarnaar – ook door James Gould zelf – is gedaan naar postduiven, want als die ergens worden losgelaten vliegen ze zomaar terug naar huis. Dat klinkt heel simpel, maar is het helemaal niet.

Log in om verder te lezen.
auteur

Marieke Kolkman

» profiel van Marieke Kolkman

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Troost op pootjes

Je leven wagen voor een meerkoetkuiken, huilen om een dode duif: dierenliefde kan ver gaan. Wat zit ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

De olifant in de spiegel

Lees verder
Artikel

Het verlegen koolmeesje

Lees verder
Artikel

Liever een minder knappe man: daarom!

Lees verder
Kort

‘Doe mij maar een hond’

Lees verder
Kort

Neem een hond, dat is gezond

Lees verder
Kort

Schatten van ratten

Lees verder