Reden voor de bekende Amerikaanse psycholoog en slaapexpert Michael Breus om onlangs in zijn nieuwsbrief en blog The sleep doctor het belang van een goede nachtrust voor je relatie onder de aandacht te brengen.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Na een slechte nacht is onze partner namelijk vaak degene die het moet ontgelden. Uit onderzoek was al langer bekend dat stellen met slaaptekort meer ruzie maken, en dat een slechte nacht van de een meteen een negatieve invloed heeft op het humeur en de relatietevredenheid van de ander.

Hier heeft slaapgebrek invloed op

Breus zette vijf argumenten op een rij om van slaap een prioriteit te maken, want slaapgebrek heeft een bewezen negatieve invloed op:

1. Communicatievermogen

Uit onderzoek met behulp van hersenscanners blijkt namelijk dat mensen met slaapgebrek meer vanuit hun ‘reptielenbrein’ (de amygdala) reageren – dat is na weinig slaap actiever én staat minder in verbinding met de prefrontale cortex, die impulsen onderdrukt. Daardoor reageer je impulsiever en flap je er eerder iets uit waar je later spijt van hebt.

2. Empathie

Al na één gebroken nacht zijn mensen minder goed in staat om de emoties van anderen te ‘lezen’ en fysiek met hen mee te voelen (bijvoorbeeld met een hogere hartslag als de ander van streek is), zo blijkt uit Canadees onderzoek uit 2014. Daardoor kunnen we minder goed inspelen op de gevoelens en behoeften van onze partner.

3. Gevoel van dankbaarheid

Uit een onderzoek onder ruim 60 stellen aan de universiteit van Berkeley blijkt dat als een van beide partners een nacht slecht slaapt, beiden daarna minder waardering voor de ander voelen.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

4. Zin in seks

Door slaapgebrek daalt het testosteronniveau bij zowel mannen als vrouwen, en daarmee het libido. Bovendien laat Amerikaans vragenlijstonderzoek zien dat vrouwen met slaapgebrek minder snel fysiek opgewonden raken. Terwijl mannen met slaapgebrek (zelfs al na één nacht) de zin in seks van vrouwen overschatten – een ongelukkige combinatie.

5. Optimisme

Zowel korter slapen als later naar bed gaan hangt samen met meer negatieve gedachten en piekeren, vooral bij mensen die daar al gevoelig voor zijn, blijkt uit Brits onderzoek uit 2018. Daardoor kunnen we meer gefocust raken op wat er niet goed is aan onze relatie. Kortom, stelt Breus: alle reden om vanavond vroeg onder de wol te kruipen – liefst samen met je partner.

Thesleepdoctor.com, bronnen o.a: The effects of sleep deprivation on emotional empathy, Journal of Sleep Research, augustus 2014 / Sleep deprivation makes for ungrateful partners, annual meeting of the Society for Personality and Social Psychology, januari 2013 / The impact of sleep on female sexual response and behavior. A pilot study, The Journal of Sexual Medicine, maart 2015