In vergelijking tot mijn ideale seksuele partner…

… is mijn partner ongeveer even liefdevol tijdens seks JA/NEE

… stelt hij/zij mijn behoeften ongeveer even vaak voorop JA/NEE

… wil hij/zij ongeveer even vaak experimenteren in bed JA/NEE

… laat hij/zij me ongeveer even veilig voelen in bed JA/NEE

… geeft hij/zij me ongeveer even vaak orale seks JA/NEE

… doet hij/zij ongeveer even veel aan ‘dirty talk’ JA/NEE

… wil hij/zij ongeveer even vaak samen uit JA/NEE

Vaak ‘ja’ aangevinkt? Gefeliciteerd, je bent een van de gelukkigen met een partner die voldoet aan je seksuele wensen! Niet zo vaak ‘ja’ geantwoord? Dan is er slecht én goed nieuws.

Onvervulde seksuele wensen en behoeften in een relatie hebben een negatief effect op de tevredenheid met je seksleven én je relatie. Maar: die negatieve effecten worden een stuk minder of zijn zelfs helemaal niet aanwezig, naarmate je partner responsiever is ingesteld.

Dat wil zeggen: in hoeverre hij of zij zich inzet om aan jouw wensen tegemoet te komen, ook al komen die niet overeen met de eigen behoeften.

Ruim 100 heterostellen vulden voor dit onderzoek een uitgebreide versie van de bovenstaande vragenlijst in waarin ook nog vragen waren opgenomen over onder andere het gebruik van voorbehoedsmiddelen, penetratie en kinky seks.

De mate van responsiviteit van beide partners werd gemeten met vragen als: ‘hoe belangrijk vind je het om aan de seksuele behoeften van je partner tegemoet te komen?’. Responsieve partners geven niet per se toe aan de seksuele wensen van hun partner als ze daar geen zin in hebben, maar zorgen wel dat dat minder een probleem is.

Ze zoeken bijvoorbeeld naar een compromis door iets voor te stellen waarin ze wél zin hebben, of laten hun affectie zien door te knuffelen of zoenen als ze geen seks willen. Daardoor krijgt de ‘onbevredigde’ partner het gevoel dat de ander wel betrokken is bij de relatie.

Als je worstelt met onvervulde seksuele verlangens helpt het volgens de onderzoekers zelfs al om terug te denken aan een moment dat je partner responsief reageerde.

The detriments of unmet sexual ideals and buffering effect of sexual communal strength, Journal of Personality and Social Psychology, Advance online publication.