Goede voornemens haal je met elkaar

Vaker 'nee' zeggen, gezonder eten, minder kritisch op jezelf zijn: het zijn voornemens die je jaarlijks misschien wel tien keer maakt , maar zelden lang volhoudt. De kans dat je zulke doelen haalt, is groter als je er samen met iemand anders aan werkt. Drie redenen waarom dat zo is.

1 Je wilt de ander niet teleurstellen

Niets is zo lastig als gedragsverandering. Maar hoe meer mensen bij onze plannen betrokken zijn, hoe groter de kans van slagen – daarover zijn veranderexperts het eens. Moet je bijvoorbeeld een lastig telefoongesprek voeren waarin je voet bij stuk wilt houden, dan helpt het als je partner of een collega erbij komt zitten. De druk die de aanwezigheid van de ander geeft, maakt dat je minder snel toegeeft. Is je goede voornemen om voortaan rustig in de kantine te lunchen in plaats van achter je bureau? Spreek dan bijvoorbeeld af met een collega die dat al doet; een afspraak met jezelf afzeggen is makkelijker dan een collega teleurstellen. Wilskrachtexpert Kelly McGonigal: ‘Op die manier besteed je een stukje van je wilskracht uit.’

Online training

Goed zoals je bent

  • Leer jezelf accepteren
  • Omarm je imperfecties
  • Met boek van Brené Brown

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

2 Je kunt je successen én tegenslagen delen

En er zijn meer voordelen. McGonigal: ‘Sociale steun en trots kunnen ons helpen onze doelen te bereiken. Weten dat anderen op ons letten en dat we samen successen kunnen vieren, is erg motiverend.’ Succes met een ander kunnen delen motiveert volgens haar zelfs nog meer dan het succes zelf. Plus: wanneer we tegenslag ervaren, kan de ander ons ook weer helpen op het juiste spoor te komen.

3 Je kunt geld inzetten op je doelen

Wie samen met anderen aan een bepaald doel werkt, kan daar ook financiële consequenties aan verbinden. Sluit bijvoorbeeld een weddenschap af waarbij je moet betalen als je de doelen niet haalt. Dat geld en groepsdruk echt werken, bewezen twee hoogleraren van de Amerikaanse Yale-universiteit. Mensen konden via een speciale website geld inzetten op de afspraak dat ze iets voor een bepaalde datum zouden doen of volbrengen, zoals stoppen met roken of gewicht verliezen. Bereikten ze hun doel, dan kregen ze het geld terug. Zo niet, dan ging het naar een goed doel. Wat bleek? Van degenen die anderen op de hoogte hadden gesteld van hun doelen én die er geld op hadden ingezet, slaagde maar liefst 80 procent. Bij de andere groep was dat slechts 29 procent.

auteur

Resi Lankester

Elk mens heeft een verhaal. En ik wil al die bijzondere verhalen heel graag horen en zo mooi mogelijk opschrijven. Daarnaast ben ik benieuwd naar het waarom achter ons gedrag. Waarom doen we wat we doen en willen we wat we willen? Wat drijft ons?

» profiel van Resi Lankester

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Van droom naar werkelijkheid

Om je leven een nieuwe wending te kúnnen geven, heb je bepaalde vaardigheden nodig, zegt psycholoog...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Verhaal

Schrijven helpt: oefeningen om mee aan de slag te gaan

Lees verder
Artikel

Zo vergroot u uw wilskracht

Lees verder
Verhaal

Schrijven helpt: afscheid nemen van oud zeer

Lees verder
Kort

5 goede gewoontes voor 2015

Lees verder
Artikel

Oefening maak de balans op

Lees verder
Kort

4 tips om minder alcohol te drinken

Lees verder