Laat je niet afschrikken door gedeelde toiletten als je op kamers gaat, zeggen Britse psychologen. Ze dragen juist bij aan je welzijn als beginnend student.

De Britten volgden een grote groep eerstejaars die kamers in verschillende studentencomplexen kregen toegewezen. In de eerste week beantwoordden de studenten vragen over hoe vaak ze toevallige ontmoetingen hadden met medebewoners, en welke gemeenschappelijke ruimtes hun wooneenheid had. De weken erna hielden ze bij hoe de band met hun huisgenoten was en hoeveel positieve en negatieve gevoelens ze hadden.

Wat bleek: de aanwezigheid van een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte én van gemeenschappelijke toiletten hadden beide grote invloed op hoe vaak de studenten elkaar tegenkwamen. En hoe vaker dat gebeurde in de eerste week, hoe sterker hun band in de weken daarna. Die betere band leverde weer een duidelijke bijdrage aan het welzijn van de studenten.
Toevallige ontmoetingen, in welke vorm dan ook, vormen dus een basis voor fijn contact met je huisgenoten en daarmee een fijn leven in het algemeen. (JG)

When friendship formation goes down the toilet, British Journal of Social Psychology, maart 2015