Wat je hebt, ben je zelf

Bezit is een middel om je identiteit uit te drukken. Uit het soort huis dat iemand heeft, zijn interieur, zijn boeken, cd's, posters, kleren en prullaria kan men aflezen wat voor soort persoon iemand is of wil zijn. Bezittingen weerspiegelen onder meer iemands sociale klasse, leeftijd, smaak, interesse, persoonlijke kwaliteiten, religieuze en politieke overtuigingen, en levenservaringen.

In de begintijd van het onderzoek naar bezit en persoonlijkheid, probeerden onderzoekers een direct verband tussen deze twee te vinden. Zo werd bijvoorbeeld onderzocht of de typische bezitter van een Chevrolet een andere persoonlijkheid had dan de Ford-bestuurder. Dit bleek echter niet zo te zijn. Langzamerhand kwam men tot de ontdekking dat de persoonlijkheid niet direct terug te vinden is in iemands spullen, maar dat bezittingen een reflectie zijn van het imago dat iemand van zichzelf heeft of wil overbrengen. Met andere woorden: degene met een bruin leren bankstel hoeft niet direct andere karaktertrekken te hebben dan degene met het oranje Ikea-bankje, maar ze zullen verschillen in het beeld dat ze van zichzelf hebben en naar buiten brengen.

Het beeld dat mensen uitdragen, blijkt door anderen ook vrij goed opgepikt te worden. In onderzoek waarbij mensen bewoners op basis van hun interieur moesten beoordelen op onder andere intellectualiteit en individualisme, bleek dat de meningen van de beoordelaars vrij goed overeenstemden met die van de bewoners zelf. Ga maar na bij uzelf: wat voor soort bewoner stelt u zich voor bij een raam met zo’n triplex gans ervoor, zoals die een tijdje geleden overal oprezen? Als men u zou vertellen dat

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik weet nog steeds niet wie ik ben

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Interview

Siri Hustvedt: ‘In feite zijn we vreemden voor onszelf’

Lees verder
Artikel

Sprekende spullen

Lees verder
Artikel

Vind je levenspad

Lees verder
Verhaal

Hier ben ik thuis

Lees verder
Artikel

Kinderen in het wild

Lees verder
Artikel

Loskomen van je ouders

Lees verder