Het interieur in analyse

De manier waarop mensen hun huis inrichten, is heel persoonlijk. De een houdt van een rommelig en gezellig interieur, de ander leeft het liefst in een ruimte die zo leeg en strak mogelijk is. Wat vertelt de inrichting van je woning over jezelf?

Het is altijd leuk wanneer mensen je voor de eerste keer bij hen thuis uitnodigen. Niet alleen omdat het een blijk van vertrouwen is, maar ook omdat het net is alsof je ze daarna een stuk beter kent. In de psychologie is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of het wetenschappelijk verantwoord is mensen te beoordelen aan de hand van de inrichting van hun huis. Wel laten een paar Amerikaanse onderzoeken zien dat mensen goed in staat zijn om op basis van een interieurfoto de leeftijdsgroep, bezigheden, sociale klasse, hobby’s, leefstijl en familiestatus van de huiseigenaar in te schatten.

Bij de psychoanalyse ontbreekt concrete theorievorming over het interieur en de persoonlijkheid vrijwel geheel. Maar volgens psychoanalytisch psychotherapeut Jan Huisman is er zeker een verband. Huisman: ‘Hoewel je dat verband pas kunt leggen op het moment dat je de eigenaar kent. Stel bijvoorbeeld dat een man zijn huis strak en met veel wit en metaal heeft ingericht. Het is veel te kort door de bocht om daaruit te concluderen dat deze man koel en zakelijk is. Het is goed mogelijk dat hij zijn interieur zelf helemaal niet op die manier ervaart. Bijvoorbeeld omdat zijn ouders vroeger een zeilboot hadden waar hij

Log in om verder te lezen.
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Een luie stoel liegt lekkerder

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Test

Wat zegt je persoonlijkheid over je interieur?

Lees verder
Artikel

Waar voelen we ons thuis?

Lees verder
Artikel

Samen met z’n allen

Lees verder
Artikel

Kinderen in het wild

Lees verder
Artikel

Onderzoek: dit willen we opofferen voor ons droomhuis

Lees verder
Artikel

De kunst van het alleen-zijn

Lees verder